Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Vášáryová si po Markete Lazarovej prisahala, že už nikdy nebude točiť

Na snímke herečka, diplomatka a politička Magda Vášáryová počas tlačovej konferencie Asociácie slovenských filmových klubov a Slovenského filmového ústavu na tému 31. medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava 2024. V Bratislave 28. februára 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Vláčilova Marketa Lazarová patrí v žánri historického filmu k najdôležitejším dielam svetovej kinematografie.

Bratislava 29. februára (TASR) - Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava pripomenie tvorbu Františka Vláčila a Stanislava Barabáša. Vláčilovu filmovú rapsódiu Marketa Lazarová (1967) a Barabášovu psychologickú drámu Krotká (1968) zaradili dramaturgovia festivalu do sekcie Zrkadlo minulosti pri príležitosti nedožitých 100 rokov oboch režisérov. V ich dielach si zahrala aj herečka a diplomatka Magda Vášáryová, s ktorou sa festivaloví návštevníci vrátia do minulosti.

Vláčilova Marketa Lazarová patrí v žánri historického filmu k najdôležitejším dielam svetovej kinematografie. Českí filmoví kritici a publicisti ju zvolili v roku 1998 za najvýznamnejší titul v storočnej kinematografickej histórii. "Mala som 16 rokov, vybrali ma kvôli tomu, že som mala tie moje povestné dlhé blonďavé vlasy a 48 kíl pri výške 168 cm, tým pádom som mala aj tie veľké oči," zaspomínala si na svoje prvé herecké skúsenosti Magda Vášáryová na stredajšej (28. 2.) tlačovej konferencii.

Vášáryová podčiarkla, že Marketa Lazarová nie je dokončený film. "Vláčil už nedostal peniaze na to, aby natočil kráľovskú časť, film síce trvá skoro tri hodiny, ale mal byť dlhší. Kráľovský obraz mal ozrejmiť atmosféru, v ktorej sa príbeh z 13. storočia odohrával," dodala k snímke, ktorá je podľa väčšiny filmových kritikov najlepším filmom československej produkcie. Zároveň to bol najdrahší film 60. rokov. Stál 12 miliónov korún a herci, aby zapadli do stredovekých pomerov, museli na vlastnej koži znášať blato, zimu a chlad. Pre mladučkú Magdu Vášáryovú bolo nakrúcanie Markety Lazarovej traumatickým zážitkom. "Keď som nakrúcanie skončila, prisahala som si, že už nikdy v živote nebudem točiť. Potom ma skoro pol roka všetci presviedčali, aby som nakrútila Krotkú," dodala herečka, ktorá pôvodne chcela študovať matematiku.

Adaptácia novely ruského klasika Fjodora Michajloviča Dostojevského Krotká, v ktorej si Magda Vášáryová zahrala po boku Ctibora Filčíka, získala Grand Prix na MFF Monte Carlo. "Bolo to v roku 1968 a mňa tam už nepustili. Pán Barabáš sa na to rozhodol, že z Československa odíde. A keďže aj scenárista František Pavlíček emigroval, oba filmy šli do trezoru a 20 rokov ich nikto nevidel, zmizli z povrchu zemského. Ja som bola vyhodená z univerzity a jediné, kde som mohla pracovať, bolo divadlo," opísala herečka a diplomatka.

V poradí 31. MFF Febiofest Bratislava sa uskutoční od 13. do 19. marca v priestoroch bratislavského Kina Lumiére. Organizátorom podujatia je Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ).