Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Vedci obnovili pátranie po pozostatkoch Mony Lisy

Mona Lisa Foto: TASR/AP

Výskum by mohol objasniť, či predlohou k obrazu bola skutočne Florenťanka Lisa Gherardiniová - k čomu sa prikláňa väčšina odborníkov.

Rím 20. júna (TASR) - Talianski vedci obnovili pátranie po telesných pozostatkoch ženy, ktorá podľa rozšíreného názoru stála modelom renesančnému majstrovi Leonardovi da Vinci pre jeho slávny portrét Mony Lisy, informoval denník Daily Telegraph.

Výskum by mohol objasniť, či predlohou k obrazu bola skutočne Florenťanka Lisa Gherardiniová - k čomu sa prikláňa väčšina odborníkov.

Tento týždeň začali za pomoci ťažkých mechanizmov odstraňovať betónovú dlážku v priestoroch bývalého kláštora sv. Uršuly v centre Florencie, pod ktorou by sa mala nachádzať hrobka Gherardiniovej. Po odstránení dlážky prídu na rad samotné archeologické práce.

Výskum v kláštore odštartoval už vlani v apríli, museli ho však prerušiť pre nedostatok finančných prostriedkov. Odhadované náklady vo výške 110.000 eur budú financovať úrady vo Florencii.

Vedci dúfajú, že sa im podarí nájsť kosti Gherardiniovej, určiť ich vek rádiokarbónovou metódou, získať z nich vzorky DNA a porovnať ich s genetickým materiálom jej potomkov.

Ak sa podarí objaviť aj dostatočne zachované fragmenty lebky, výskumníci sa pokúsia o rekonštrukciu tváre, ktorej črty porovnajú s tvárou na Leonardovom obraze.

Člen výskumného tímu Silvano Vinceti sa však domnieva, že Mona Lisa nie je portrétom jednej konkrétnej ženy, ale syntézou viacerých vplyvov. Gherardiniová podľa neho mohla byť hlavným modelom, ale na výslednú podobu portrétu však mohol mať vplyv aj jeden z Leonardových učňov, ktorý bol zároveň jeho milencom.

Lisa Gherardini (1479-1542) bola ženou bohatého obchodníka s hodvábom, známeho ako Francesco del Giocondo. V taliančine je Mona Lisa známa ako La Gioconda a historici umenia ju spájajú práve so ženou obchodníka Giocondu.