Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Pohoda 2018 ponúkne päť výnimočných hudobných spojení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Organizátori festivalu majú v tejto chvíli potvrdených takmer 100 mien z 25 krajín, pričom ďalšie mená ešte pribudnú.

Bratislava 16. mája (TASR/TABLET.TV) – Koncertom Československej filharmónie si festival Pohoda pripomenie 100. výročie vzniku Československa. Unikátne spojenie filharmónií oboch krajín uvedie na blížiacom sa 22. ročníku skladbu Musica Concertante Mariána Vargu, pri ktorej sa k orchestru pripojí aj legendárna formácia Collegium Musicum. Z českej tvorby zaznejú diela Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetanu, Slovenský komorný orchester pod vedením Ewalda Danela zahrá Biblické piesne od Antonína Dvořáka. K nim sa pridajú mnohé spevácke zbory z celého Slovenska.

Noisecut a Nora Ibsenová je spojením muzikantov, ktorí vystúpili v marci na 10. ročníku Radio Head_Awards. Vystúpenie si zopakujú na Pohode, zaznejú skladby, ktoré nikdy nehrali naživo, aj nové verzie starších songov. Indie-rocková kapela Billy Barman sa predstaví v spoločnej produkcii so speváckym zborom SĽUK-u. Speváčka a hudobníčka Katarzia uvedie koncert piesní s Jonatánom Pastirčákom, ktoré zložila a interpretuje v inscenácii Antigona činohry Slovenského národného divadla. Stálica slovenskej hudobnej scény Jana Kischner pripravila koncert v sprievode sláčikového orchestra.



Organizátori festivalu majú v tejto chvíli potvrdených takmer 100 mien z 25 krajín, pričom ďalšie mená ešte pribudnú. Otvárací deň festivalu (5.7.) bude patriť legendám, na hlavnom pódiu sa predstavia Ziggy Marley a The Chemical Brothers. Druhý deň (6.7.) sa predstavia popularizátor jazzu Jamie Cullum a speváčka aj gitaristka St. Vincent. V sobotu (7.7.) bude pódium patriť americkým interpretom so zaujímavým životným príbehom, pesničkár Rodriguez z oscarového filmu Searching for Sugar Man a speváčka LP, Okrem nich zahrá aj jedna z najznámejších súčasných švédskych kapiel Little Dragon.

Pre ďalší rozvoj letiska nebude tento rok vysadená kvetinová lúka. Kvety však k Pohode patria, aj preto je tu iniciatíva Pohoda F(Lovers). V rámci nej môžu návštevníci so sebou na letisko priniesť vlastné kvety. Nebudú chýbať špeciálne vlaky z Košíc a Bratislavy či prímestské autobusy priamo do areálu. Organizátori majú aj tento rok viacero noviniek, medzi nimi aj dôslednú separáciu odpadu.

"Budeme mať v histórii najväčší 'stage', čo sa týka hlavného pódia, bude to typická festivalová oblúková konštrukcia, ten dodávateľ patrí k totálnej svetovej špičke v rámci konštrukcií pódií. Historicky najdlhšie sme sa snažili o najväčšie meno tohtoročného programu, o Chemical Brothers, to je môj niekoľkoročný zápas, určite viac ako desaťročný. Veľmi dlho som sa snažil napríklad aj o Rodrigueza. Čo sa týka samotnej komunikácie, musím povedať, že nebýva niekedy jednoduchá, pretože sme nezávislý festival z krajiny, ktorá má päť miliónov obyvateľov, s kapacitou, ktorá nie je najväčšia v Európe, ale zároveň sa nám podarilo dostať na festival mnohé mená, ktoré patria k ozdobám festivalov, takže sme hrdí, ako máme vyskladaný festival," povedal pre TASR na Pohoda Dni_FM šéf podujatia Michal Kaščák.