Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Pod skokanské mostíky vo Vysokých Tatrách zavíta kultové dielo Kubo

Ilustračné foto. Foto: Ctibor Bachratý

Muzikál so začiatkom o 19.45 h bude vyvrcholením programu, ktorý o 13.00 h odštartujú vystúpenia folklórnych súborov v bloku Spievanie okolo plesa.

Vysoké Tatry 4. augusta (TASR) – Kultové dielo Kubo si v muzikálovej verzii inscenácie budú môcť pozrieť návštevníci pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom plese v sobotu večer. Projektom Kubo v Tatrách pokračuje podpora a propagácia slovenského folklóru. Nové česko-slovenské muzikálové spracovanie divadelnej hry od Jozefa Hollého, ktoré je oslavou slovenského folklóru a zároveň vzdáva hold Jozefovi Kronerovi, stvárnia profesionálni herci a tanečníci. Sprievodné podujatia sa začínajú od 13.00 h. TASR o tom za organizátorov informovala Štefánia Bartošová.

Režisérom spracovania je Iva Blahút, o hudbu a originálne piesne sa spoločne postarali Sima Martausová a Peter Uličný, šéfom choreografie je Martin Urban. Hlavnú postavu muzikálu, Kuba, stvárňuje Peter Brajerčík. Divákom sa predstavia aj Janko Jackuliak, Adelka Mojžišová, Silvia Holečková či Milan Bahúl, Marta Potančoková, Judit Hansman, Tomáš Palonder a ďalší. Súčasťou programu sú tak ako minulý rok sólisti Lúčnice Anička a Michal Dudášovci. Detaily hercov a tanečníkov budú prenášané počas predstavenia na veľkoplošnú obrazovku. „Film Kubo je jedna zo slovenských filmových a divadelných klasík, plná čarovných momentov, ktoré postupom času zľudoveli a prenášajú sa z generácie na generáciu," uviedla producentka muzikálu Gabriela Urbanová.

Spoluorganizátorom je tak ako počas vlaňajšieho projektu Lúčnica v Tatrách aj obec Štrba. „Bolo to úžasné, počas vtedajšieho týždňového programu prišlo dokopy viac ako 7000 ľudí," povedala pre TASR Ľubomíra Otčenášová z referátu kultúry obce Štrba. „Spojenie folklóru a športového areálu má svoje čaro. Aj tento rok očakávame veľkú účasť, počasie vychádza, predstavenie je pekné a herci zaujímaví," dodala.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) po skončení programu posilní spoje na ozubnicovej železnici. „Mimoriadna zubačka odchádza zo Štrbského Plesa o 22.20 h s príchodom do Štrby o 22.38 h. V prípade zvýšeného záujmu cestujúcich Železničná spoločnosť Slovensko operatívne zabezpečí ďalšie posilnenie," informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Muzikál so začiatkom o 19.45 h bude vyvrcholením programu, ktorý o 13.00 h odštartujú vystúpenia folklórnych súborov v bloku Spievanie okolo plesa. V prírodnom areáli sa predstaví aj Tanečná skupina muzikálu KUBO.