Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Zlatého medveďa na Berlinále získal film o mladom migrantovi

Izraelský režisér Nadav Lapid po prebraní hlavnej ceny na festivale Berlinale za film Synonymá. Berlín, 16. februára 2019 Foto: TASR/AP

Cenu za najlepšiu réžiu udelila porota vedená francúzskou herečkou Juliette Binocheovou nemeckej režisérke Angele Schanelec.

Berlín 17. februára (TASR) - Film Synonymá (Synonyms) izraelského režiséra Nadava Lapida o mladom migrantovi bojujúcom s vlastnou identitou získal v sobotu večer hlavnú cenu 69. ročníka medzinárodného filmového festivalu Berlinále. Informovala o tom agentúra AFP.

Lapid uviedol, že sexuálne otvorený, čiastočne autobiografický film o mladom mužovi, ktorý kvôli politickej situácii utiekol z Izraela do Paríža, by mohol spôsobiť v jeho domovskej krajine škandál.



Cenu za najlepšiu réžiu udelila porota vedená francúzskou herečkou Juliette Binocheovou nemeckej režisérke Angele Schanelec za drámu "Ich war zuhause, aber...". Film rozpráva príbeh matky, ktorej 13-ročný syn utečie z domu a žije týždeň v divočine. Po jeho návrate je jeho matka konfrontovaná otázkou vlastnej a synovej existencie, ktorá navždy zmení ich pohľad na život.



Strieborného medveďa a Veľkú cenu poroty získal film francúzskeho režiséra Francoisa Ozona "Grâce á Dieu" o pedofilnom škandále francúzskej katolíckej cirkvi. "O túto cenu sa chcem podeliť s obeťami sexuálneho zneužívania," povedal Ozon pri preberaní ceny.



Ceny pre najlepšiu herečku i herca získali predstavitelia čínskeho filmu "Ti ťiou tchien čchang", Jung Mejová a Wang Ťing-čchun. Film je dojemnou rodinnou drámou, ktorá nazerá na zničujúci vplyv čínskej politiky jedného dieťaťa na dvojicu v krajine od roku 1980 až po súčasnosť.