Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

VIDEO: Zomrel džezový hudobník Coco Schumann, ktorý prežil holokaust

Na archívnej snímke zo 16. augusta 1997 je džezový gitarista Heinz Jakob "Coco" Schumann v Berlíne. Schumann, ktorý prežil koncentračné tábory a po druhej svetovej vojne sa vrátil k hudobnej kariére, zomrel v nedeľu 28. januára 2018 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Schumann sa presadil ako mladý muzikant na berlínskej undergroundovej džezovej a swingovej scéne v 30. rokoch minulého storočia.

Berlín 29. januára (TASR/Teraz.sk) - Vo veku 93 rokov zomrel v nedeľu v Berlíne Heinz Jakob "Coco" Schumann, džezový gitarista, ktorý prežil koncentračné tábory a po druhej svetovej vojne sa vrátil k hudobnej kariére. Informovali o tom v pondelok agentúry AP a DPA.



Schumann sa presadil ako mladý muzikant na berlínskej undergroundovej džezovej a swingovej scéne v 30. rokoch minulého storočia. Zatkli ho v roku 1943, keď nemecké úrady zistili, že má židovskú matku a deportovali ho do koncentračného tábora Terezín v Protektoráte Čechy a Morava. Tam hral v kapele známej ako Ghetto Swingers pred tým, ako ho v roku 1944 previezli do Auschwitzu, kde svojou hrou musel baviť dozorcov.

Po vojne emigroval do Austrálie. V polovici 50. rokov sa však vrátil do Berlína a pokračoval v hudobnej kariére.