Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel umelec a pedagóg P. Krupa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa riaditeľky Galérie umelcov Spiša Lucie Benickej prišiel tvorivý svet spišských výtvarníkov o mimoriadnu osobnosť.

Spišská Nová Ves 13. augusta (TASR) – V úzkom kruhu rodiny zomrel minulý týždeň umelec Peter Krupa. Podľa riaditeľky Galérie umelcov Spiša Lucie Benickej prišiel tvorivý svet spišských výtvarníkov o mimoriadnu osobnosť, umelca a pedagóga.

„Peter bol charizmatickou bytosťou, ktorá roky spájala tvorivé osobnosti, patril na Spiš tak ako Majster Pavol, na ktorého sa úplne podobal,“ uviedla na margo úmrtia Benická. Kondolenčná kniha bude pre verejnosť sprístupnená vo foyeri Galérie umelcov Spiša od utorka do nedele 18. augusta v bežných otváracích hodinách.

Peter Krupa podľa Benickej vychoval generácie úspešných autorov. „Okrem výtvarného umenia sa venoval divadlu, jeho unikátna podoba s Majstrom Pavlom mu priniesla aj identické roly,“ dodala Benická.

Krupa sa narodil v roku 1944 v Tvrdošíne, študoval v Prešove a väčšiu časť svojho umeleckého života prežil v Spišskom Podhradí, kde pôsobil aj ako riaditeľ základnej umeleckej školy. V roku 1976 debutoval výstavou v Levoči. Vlastnú tvorbu predstavil na viacerých výstavách doma i v zahraničí, vlani vystavoval aj v Tatranskej galérii spolu so synom Petrom. „Bol koordinátorom medzinárodného plenéru na Spišskej Kapitule a v Spišskom Podhradí,“ dodala na záver Benická.