Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Laureátom súťaže Nositelia tradícií je Folklórna skupina Raslavičan

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Súťaž je vrcholným podujatím svojho druhu na Slovensku. Je určená všetkým vekovým kategóriám, nie je tematicky zameraná a realizuje sa každé tri roky.

Zuberec 5. augusta (TASR) – Folklórna skupina Raslavičan z Raslavíc sa stala laureátom celoštátnej súťaže Nositelia tradícií, ktorá bola súčasťou 43. Podroháčskych folklórnych slávností v oravskom Zuberci. Zlaté pásmo udelila porota folklórnym skupinám Raslavičan, Brezinky a Dolina. TASR o tom v nedeľu informovala Miroslava Ivanová z Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne.

Súťaž je vrcholným podujatím svojho druhu na Slovensku. Je určená všetkým vekovým kategóriám, nie je tematicky zameraná a realizuje sa každé tri roky. "Nositelia tradícií, ktorí sa predstavili v Zuberci, prešli sitom regionálnych i krajských kôl súťaže. Pod Roháčmi sa tak prezentovali najvyspelejšie folklórne skupiny," uviedol riaditeľ OKS v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.

Spojiť festival so súťažou je podľa neho pokusom priniesť niečo nové a progresívne. "Zuberec a celá Studená dolina majú prírodných i ľudských krás stále na rozdávanie. Veríme, že tak ako ostatných očarila príroda, spätosť s ňou, blízky pokoj zuberského skanzenu, príjemná vrava z jarmoku ľudových remeselníkov či atmosféra amfiteátra, očaril všetkých tohtoročný pobyt pod Roháčmi," podotkol Žabenský.

Vyhlasovateľom celoštátnej súťaže je Národné osvetové centrum v Bratislave, organizátorom OKS v Dolnom Kubíne, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s obcou Zuberec. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.