Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

115-ročný Japonec sa stal najdlhšie žijúcim mužom sveta

Džiróemon Kimura Foto: TASR/AP

Vôbec najdlhšie žijúcim človekom bola Jeanne Calmentová z Francúzska, ktorá žila 122 rokov a 164 dní a zomrela v roku 1997.

Tokio 28. decembra (TASR) - Najdlhšie žijúcim mužom sveta je Japonec, ktorý dnes dosiahol vek 115 rokov a 253 dní.

Je "iba tretím mužom v dejinách sveta, ktorý sa dožil 115 rokov", informovala Guinnessova Kniha rekordov.

Džiróemon Kimura z mesta Kjótango neďaleko Kjóta sa narodil 19. apríla 1897. Počas života v troch storočiach zaznamenal "rozsiahly sociálny a technologický pokrok, vrátane nástupu motorových vozidiel, televízie, internetu a šiestich britských monarchov, piatich japonských cisárov a 20 amerických prezidentov," citovala Guinessovu Knihu rekordov agentúra DPA.

Kimura má 14 vnúčat, 25 pravnúčat a 13 prapravnúčat.

Vysokého veku sa podľa svojho presvedčenia dožil vďaka životnému mottu "jedz málo, aby si dlho žil".

Kimura pracoval 38 rokov na miestnej pošte. Po odchode na dôchodok sa začal zaoberať farmárčením a pokračoval s ním až do svojej deväťdesiatky.

Odovzdanie certifikátu Kimurovi, ktorý bol nedávno hospitalizovaný, Guinnessova organizácia rekordov odložila, dodáva tlačová agentúra Kjódo.

Predchádzajúcim najdlhšie žijúcim mužom sveta bol Američan Christian Mortensen, ktorý sa dožil veku 115 rokov a 252 dní.

Vôbec najdlhšie žijúcim človekom bola Jeanne Calmentová z Francúzska, ktorá žila 122 rokov a 164 dní a zomrela v roku 1997.

Kimura sa stal súčasným najdlhšie žijúcim človekom sveta tento mesiac, keď v americkej Iowe zomrela vo veku 115 rokov a 257 dní Dina Manfrediniová.