Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Aj Slovensko malo svojho Escobara, inšpiroval tvorcov filmu Fentasy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Dej snímky o výrobcovi drogy 50-krát silnejšej ako heroín sa odohráva v hlavnom meste, v kluboch, na ulici, v bratislavskom prístave či netradičných priestoroch kostola klarisiek.

Bratislava 8. marca (TASR) - Skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali na Slovensku, sa inšpirovali tvorcovia nového slovenského filmu Fentasy. Prinášajú príbeh producenta nebezpečnej syntetickej drogy fentanyl, ktorú si doma sám vyrábal.

"Postupne sa mu podarilo vybudovať sieť odberateľov vo viacerých štátoch v Európe a po jeho dopadnutí políciou sa vyplavili na povrch viaceré šokujúce skutočnosti," približuje Peter Gašparík z distribučnej spoločnosti Continental film príbeh, ktorý bol len inšpiráciou pre filmový debut režiséra a producenta Samuela Vičana. Spolu so svojou kolegyňou Anastasiou Hoppanovou ho natáčal a dolaďoval šesť rokov. "Príťažlivosť snímky zvyšuje aj odborná spolupráca s bývalým detektívom Michalom Čiernym, ktorý má na konte viacero knižných titulov s kriminálnou tematikou," dodáva Gašparík k filmu, ktorý príde do kín 14. marca.

Dej snímky o výrobcovi drogy 50-krát silnejšej ako heroín sa odohráva v hlavnom meste, v kluboch, na ulici, v bratislavskom prístave či netradičných priestoroch kostola klarisiek. Peller (Noël Czuczor) a jeho výstredná priateľka Sofia (Kristína Kanátová) chcú zarobiť poriadny balík peňazí a zdrhnúť. "Roztočia však kolotoč, o ktorom sa im ani nesnívalo, a vysvitne, že ich plán nie je nič pre slabé povahy. Náhle sa ocitnú v hľadáčiku ruskej mafie," uvádza distribučná spoločnosť k filmu, v ktorom sa na Pellera a Sofiu zavesí aj polícia. Otázkou je, či Sofia dokáže všetko vysvetliť detektívovi Danielovi (David Švehlík).

"Čím menej sa o drogách v spoločnosti rozpráva, tým viac rastie počet ich užívateľov. Takmer všetky filmy o drogách pochádzajú spoza našich hraníc a pritom tu ročne na závislosť trpí a zomiera množstvo ľudí. Filmom chceme ukázať odstrašujúci príklad, aké veľké smrteľné riziko je spojené nielen s fentanylom, ale aj celkovo s tvrdými drogami," hovorí režisér a producent kriminálneho trileru Fentasy Samuel Vičan.

Keďže sa tvorcovia filmu inšpirovali skutočnými udalosťami ďaleko prekračujúcimi hranice zákona, snímku označili prístupnosťou až od 18 rokov.