Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Ako vybrať klimatizáciu

Foto: Shutterstock

Prvá klimatizácia na svete uzrela svetlo sveta ešte v minulom storočí, v roku 1902.

Bratislava 19. júla (OTS) - Za jej zrodom je Willis Carrier, ktorého ochladzovacie zariadenie pracovalo na princípe hnania vzduchu do špirálovito stočených trubiek naplnených studenou vodou. Jednoduchý princíp ktorý dal základ klimatizáciám. Za viac ako sto rokov prešli klimatizácie rôznymi zmenami, vylepšeniami a majú viacero funkcií, aj keď ich prvoradou úlohou stále zostáva ochladzovanie vzduchu.

Pri výbere správnej klimatizácie vám najlepšie poradia v špecializovaných obchodoch, kde je dostatočne vyškolený personál, ktorý vám vždy a rád poradí pri výbere. Berte ohľad aj na stále aktuálne testy klimatizácií a recenzie zákazníkov.

Rozdelenie klimatizácií
Nástenné klimatizácie – pri ich kúpe počítajte s menšími stavebnými zásahmi do budovy. Nástenné klimatizácie majú vonkajšiu a vnútornú jednotku, ktoré sa musia prepojiť rúrkami. Nakoľko klimatizácia funguje na princípe výmeny energií (tepla a chladu) jej montáž sa bez zásahu do steny nezaobíde. Nástenné klimatizácie delíme na:
Split – jedna vnútorná a jedna vonkajšia jednotka – sú vhodné do bytov, alebo kancelárií.
Multi-split – na jednu vonkajšiu jednotku môžete napojiť viac vnútorných jednotiek – sú vhodné na klimatizovanie celých budov, alebo viacerých miestností.

Mobilné klimatizácie – pokiaľ sa chcete vyhnúť stavebným zásahom ale aj prehriatym miestnostiam mali by ste siahnuť práve po týchto klimatizáciách. Aj s nimi môžete miestnosť nie len ochladiť, ale aj vykúriť a zbaviť vlhkosti. Mobilné klimatizácie majú vonkajšiu aj vnútornú jednotku zabudovanú v jednej jednotke, preto rátajte s mierne vyššou hlučnosťou. Aj pri výbere týchto klimatizácií vsaďte na rady odborníkov, skúsenosti zákazníkov a aktuálne recenzie. Praktické tipy na klimatizácie nájdete na webe Rankito.sk. Veľkou výhodou tohto druhu klimatizácií je ich mobilita. Môžete ju zobrať do obývačky, spálne, alebo kuchyne, jednoducho zapojiť a za pár minút si užívať príjemný chládok.

Na čo brať ohľad pri mobilnej klimatizácii
Chladiaci výkon hrá pri každej klimatizácii hlavnú úlohu. Čím vyšší je výkon tým väčšiu plochu klimatizácia ochladí. Pri produktoch s nižším výkonom, okolo 2,6 kW udržíte príjemnú teplotu v miestnosti s rozlohou cca 80 metrov kubických. Klimatizácie s výkonom 3,5 kW ochladia, alebo vykúria priestor s objemom približne 100 metrov kubických. Najvýkonnejšie mobilné klimatizácie, s chladiacim výkonom okolo 4,5 kW si poradia s miestnosťami s objemom cca 150 metrov kubických. Pokiaľ chcete priestor len ochladiť stačí vám klimatizácia so základnými funkciami. Ak si ale za pár funkcií priplatíte môže mobilná klimatizácia miestnosť aj vykúriť, alebo ju zbaviť vlhkosti.