Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Anketu Európsky strom roka vyhral mandľovník z Maďarska

Na ilustračnej fotografii rozkvitnuté kvety na mandľovníku. Foto: TASR/AP

Na víťazný strom čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu ďalších stromov v jeho okolí.

Bratislava 20. marca (TASR) - Mandľovník zo Snežných hôr z Maďarska sa stal víťazom ankety Európsky strom roka. Získal v nej 45.132 hlasov. Lipa z Kopčian, víťaz našej ankety Strom roka 2018, ktorá reprezentovala Slovensko, skončila na ôsmom mieste (15.412 hlasov). Víťazný strom bol oficiálne vyhlásený večer 19. marca v Bruseli. Súťaž je organizovaná pod patronátom európskeho komisára pre životné prostredie Karmenu Vellu.

Druhé miesto patrí dubu z Abramtseva z Ruskej federácie, ktorý nazbieral 39.538 hlasov. Tretie miesto získal storočný dub cezmínový z Monte Barbeira v Portugalsku s počtom 32.630 hlasov. Na víťazný strom čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu ďalších stromov v jeho okolí.

"Tento rok nám do ankety prišlo viac ako 311.000 platných hlasov z 15 krajín z celej Európy. Do súťaže sa podarilo aktívne zapojiť desiatky komunít a organizácií, inštitúcií a miest, ktoré sa doslova bili za svoje stromy. Napriek tomu, že už z podstaty je anketa súťažná, všetkých týchto ľudí dohromady spojila myšlienka ochrany stromov a starostlivosti o ne," hovorí koordinátorka ankety Európsky strom roka Andrea Krůpová z českej Nadace Partnerství.

V deviatom ročníku celoeurópskej ankety súťažilo 15 stromov z Belgicka, Bulharska, Chorvátska, Českej republiky, Francúzska, Maďarska, Litvy, Holandska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Španielska, Slovenska a Spojeného kráľovstva. Anketa Európsky strom roka má poukázať na zaujímavé staré stromy ako na dôležité prírodné a kultúrne bohatstvo, ktoré by sme mali chrániť.

"Náš strom, hoci skončil na ôsmom mieste, je nesmiernym pokladom a príkladom toho, ako sa ľudia dokážu spojiť pre peknú vec. Okolo našej Lipy z Kopčian sa rozpútala úžasná kampaň, ktorá poukázala na kultúrne i prírodné dedičstvo na Slovensku. Zároveň s prvými jarnými dňami na konci marca rozbieha nadácia Ekopolis v poradí už 17. ročník ankety Strom roka a tešíme sa, aké stromy nominujú ľudia tento rok," uviedla Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.