Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Pripravte auto na dovolenku

Ilustračné foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

V dôsledku zlého technického stavu vozidla, najmä po dlhej zime, sa motoristom môžu neočakávane zvýšiť náklady na letnú dovolenku.

Bratislava 18. júla (TASR) - Čas dovoleniek je v plnom prúde a väčšina slovenských dovolenkárov využíva pri ceste za oddychom vlastný automobil. Ten však treba pred cestou, ktorá zväčša presahuje niekoľko stoviek kilometrov, správne pripraviť. Kontrolou technického stavu a výbavy vozidla u odborníkov môžu dovolenkujúci motoristi predísť zbytočným nepríjemnostiam na cestách.

V dôsledku zlého technického stavu vozidla, najmä po dlhej zime, sa motoristom môžu neočakávane zvýšiť náklady na letnú dovolenku. Vodičom, ktorí sa chystajú na dlhú cestu za letnou dovolenkou však odborníci odporúčajú kvôli kompletnej prehliadke návštevu autorizovaného servisu. Zanedbanie tejto návštevy môže zapríčiniť nielen poruchu na ceste, najmä pri starších vozidlách, ale aj zvýšenie spotreby pri zle nastavenom motore či zanesených filtroch. Dôležité je skontrolovať si prevádzkové kvapaliny.

Roman Rajtár zo Škoda Auto Slovensko: "V prípade potreby je nutné doplniť kvapalinu do ostrekovačov, skontrolovať množstvo chladiacej a brzdovej kvapaliny. Vodiči by si mali pozrieť dátum poslednej výmeny brzdovej kvapaliny, ktorá sa vykonáva prvýkrát po troch rokoch a následne každých 24 mesiacov. Mimoriadne dôležitá je aj kontrola množstva olejovej náplne. Množstvo oleja pod značkou Min. na mierke je pre motor porovnateľne škodlivé ako nad značkou Max."

U moderných automobilov, ktoré sú vybavené elektronickým systémom riadenia motora so schopnosťou vlastnej diagnostiky, vykoná autorizovaný servis kontrolu tohto systému. Pozornosť treba venovať aj častiam motora, pre ktoré výrobca vozidla určil interval kontroly alebo výmeny. Ide napríklad o filter vzduchu a paliva, zapaľovacie sviečky alebo časti rozvodového mechanizmu. Porucha v riadiacej jednotke motora môže zvýšiť spotrebu aj o 20 %. Odborne vyškolený personál v autorizovaných servisoch, ktoré sú vybavené špeciálnym náradím a diagnostickými prístrojmi, motor skontroluje. Zároveň skontroluje aj jeho tesnosť a taktiež tesnosť prevodovky.

Pri pneumatikách je dôležité skontrolovať správne nahustenie. Informácie o hodnotách tlaku pneumatík sa nachádzajú na veku palivovej nádrže alebo u starších vozidiel v priestore predných dverí vozidla. Motoristi by nemali zabúdať aj na kontrolu opotrebenia pneumatík a skontrolovať stav rezervného kolesa. Jeho význam je často docenený až v núdzových situáciách, a preto by mu mali venovať rovnakú pozornosť ako ostatným kolesám.