Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Slovenskom putuje Barbie turné, najbližšie bude v Košiciach

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zbierka jeho bábik pricestuje na východ Slovenska po tom, ako sa predstavila v Bratislave a Žiline.

Košice 21. júla (TASR) - Hviezdou tohtoročného leta v kultúrnej metropole východného Slovenska - v Košiciach, bude aj svetoznáma bábika Barbie. Úspešnú výstavu 600 kusov unikátnych "barbín" sprístupnia verejnosti v priestoroch košického Auparku 22. júla.

Autorom výstavy, ktorá potrvá v Košiciach až do 18. augusta, je profesionálny český kaderník Marek Tesař. Zbierka jeho bábik pricestuje na východ Slovenska po tom, ako sa predstavila v nákupných centrách spomínanej obchodnej značky, a to v Bratislave a Žiline.

Tesařova súkromná zbierka pozostáva v súčasnosti z približne 3000 bábik, čím sa zaradil medzi najväčších zberateľov "barbín" v strednej Európe. Čoskoro by sa mala rozšíriť aj o ďalšie exempláre.

"V súčasnosti hľadám zberateľské skvosty pochádzajúce z konca 50. rokov, a tie je dosť zložité zohnať. K týmto starým kúskom sa dostávam väčšinou na zberateľských burzách, alebo ich hľadám cez internet." Podobným náročným spôsobom sa Tesařovi podarilo získať aj Lilli, predchodkyňu Barbie z roku 1955, ktorá bude takisto vystavovaná v Košiciach.

Budú tam však aj ďalšie skvosty ako napríklad bábika Totally hair s vlasmi až po zem, Barbie s výzorom speváčky Cher, ebenová Barbie z Etiópie či bábika oblečená do modelov typických pre módne trendy z minulosti až po súčasnosť. Návštevníci výstavy budú môcť zároveň sledovať, ako sa menili krivky jednej z najznámejších "topmodeliek" v uplynulých desaťročiach.

Súčasťou Barbie výstavy je tiež projekt Jocelyne Grivaud "Barbie moja múza". Ide o sériu svojských interpretácií klasických diel so spomínanou bábikou v hlavnej úlohe. Ďalšou zaujímavosťou budú dizajnérske šperky, ktoré vytvorili mladí výtvarníci tiež inšpirovaní svetoznámou Barbie.

O pripravovanej výstave v Košiciach informoval TASR Pavol Remiaš z agentúry ArtInfo.