Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Londýne sa vydala vnučka kráľovnej Alžbety, princezná Eugenie

Britská princezná Eugenie a Jack Brooksbank sa bozkávajú po svadobnom ceremoniáli 12. októbra 2018 z kráľovskej Kaplnky sv. Juraja vo Windsore. Foto: TASR/AP

Svadobný obrad sa začal v piatok ešte predpoludním a vrcholil na poludnie miestneho času v kráľovskej Kaplnke sv. Juraja v zámockom komplexe.

Londýn 12. októbra (TASR) - Svoje áno si v piatok na Windsorskom zámku v Londýne povedali britská princezná Eugenie a jej dlhoročný priateľ Jack Brooksbank (32). Veľkolepá svadba vnučky kráľovnej Alžbety II. bola pre britskú kráľovskú rodinu už druhou v tomto roku.

Svadobný obrad sa začal v piatok ešte predpoludním a vrcholil na poludnie miestneho času v kráľovskej Kaplnke sv. Juraja v zámockom komplexe. Na tom istom mieste sa v máji zosobášili aj princ Harry s americkou herečkou Meghan Markleovou, ktorí následne dostali titul vojvoda a vojvodkyňa so Sussexu.

Na obrade sa zúčastnili takmer všetci členovia kráľovskej rodiny vrátane princezninej starej mamy, britskej kráľovnej Alžbety II., a jej manžela princa Philipa.

Dvadsaťosemročná princezná Eugenie z Yorku, ktorá je dcérou princa Andrewa a Sarah Fergusonovej, vojvodov z Yorku, je deviatou v nástupníckej línií na britský trón. Pracuje v oblasti umeleckých galérií, ženích pôsobí ako obchodník s alkoholom. Dvojica sa zoznámila v roku 2010 na lyžovačke vo Švajčiarsku.

Neveste bola svedkyňou jej sestra, princezná Beatrice z Yorku. Svadobné šaty pochádzali z dielne dvojice londýnskych módnych návrhárov Petra Pilotta and Christophera De Vosa. Eugenie podľa spravodajskej stanice BBC sama požiadala, aby mala odhalený chrbát, a bolo jej vidno jazvu po operácii chrbtice, ktorú podstúpila ako 12-ročná.

Medzi 850 prominentnými hosťami boli okrem príslušníkov kráľovskej rodiny a ich priateľov napríklad modelky Naomi Campbellová a Kate Mossová, herečky Liv Tylerová či Demi Mooreová, ale aj iné celebrity, ako napríklad hudobníci James Blunt a Robbie Williams, či manželia Beckhamovci.

Prichádzajúci hostia si museli poriadne držať klobúky, pretože v okolí Windsorského zámku dosahoval vietor rýchlosť 51 kilometrov za hodinu, informovala televízia Sky News.

Na obrade zaspieval dve skladby aj svetoznámy taliansky tenorista Andrea Bocelli a zahrali členovia kráľovského filharmonického orchestra.

Spomedzi verejnosti bolo náhodne vybraných 1200 šťastlivcov, ktorí mohli kráľovskú svadbu sledovať na obrazovkách priamo priestoroch zámku. V jeho okolí sa taktiež v extrémne veternom počasí zhromaždili tisícky priaznivcov a fanúšikov rodiny, aby novomanželov pozdravili a poblahoželali im.

Takmer trojhodinový priamy prenos zo slávnosti vysielali v priamom prenose viaceré internetové televízie.

Pár sa po zložení manželského sľubu pobozkal pred Kaplnkou sv. Juraja a previezol sa v kočiari po okolitých uliciach. Popoludňajšia recepcia, ktorej hostiteľkou je kráľovná Alžbeta II., sa koná na zámku v Sále sv. Juraja. Večerný banket sa uskutoční v rodinnom sídle Yorkovcov.