Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Dovolenkári by mali pred vycestovaním do zahraničia navštíviť lekára

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Cestujúci by mal svojmu lekárovi prezradiť účel cesty, poradie krajín, ktoré chcú navštíviť, čas a trvanie predpokladaného pobytu v nich, typ ubytovania a spôsob stravovania, prostredie.

Bratislava 10. júla (TASR) - Cestovanie môže so sebou často prinášať aj riziko poškodenia zdravia. V záujme predchádzania potenciálnym zdravotným problémom by mali cestujúci v dostatočnom predstihu pred cestou navštíviť lekára.

"Zvlášť dôležité je to u osôb cestujúcich do krajín s nízkym hygienickým štandardom, najmä do trópov a subtrópov," upozorňuje zastupujúci hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Na cestujúceho podľa neho číhajú mnohé riziká či už počas cesty, alebo pri samotnom pobyte v neznámom prostredí. Ide o nepriaznivé účinky cestovania, infekčné choroby, alergie, úrazy a drobné poranenia, športové riziká, príznaky zo strany srdcovocievneho, zažívacieho a dýchacieho systému, ale napríklad aj psychická záťaž v dôsledku samoty.

Cestujúci by mal svojmu lekárovi prezradiť účel cesty, poradie krajín, ktoré chcú navštíviť, čas a trvanie predpokladaného pobytu v nich, typ ubytovania a spôsob stravovania, prostredie. Lekár by mal cestujúcemu dať informácie o potrebných či odporúčaných očkovaniach a odporúčania ohľadom liekov, samoliečby či prevencie.

"Ak je to potrebné, odošle cestujúceho na niektoré zo špecializovaných pracovísk, ktoré informujú o aktuálnom riziku infekcií v jednotlivých krajinách, o príslušnej prevencii vrátane ochrany pred maláriou a zabezpečujú potrebné očkovania. Sú to najmä oddelenia pre cudzokrajné choroby pri fakultných nemocniciach v Bratislave, Martine a v Košiciach," informoval Rovný.

Osobitnú zdravotnú starostlivosť treba venovať obzvlášť ohrozeným cestujúcim. Sú nimi chronicky choré osoby, ľudia so srdcovocievnymi ochoreniami, pacienti trpiaci na cukrovku, osoby odkázané na diétu, rekonvalescenti, starí ľudia, deti, tehotné a dojčiace ženy, ale aj ženy užívajúce antikoncepciu. "Lekár im poradí v prípadoch veľkých časových rozdielov oproti stredoeurópskemu času," uviedol Rovný.