Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Dýchanie v niektorých mestách zaťaží organizmus rovnako ako cigareta

Číňanky majú na tvárach ochranné masky v smogom zamorenom Pekingu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Najlepšie zo sledovaných miest skončili Barcelona a Dublin, kde sa strávenie štyroch dní vyrovná vyfajčeniu len jednej cigarety.

Paríž 10. augusta (TASR) - Znečistenie vzduchu v niektorých metropolách Európy je také silné, že niekoľkodňový pobyt v nich zaťaží organizmus rovnako ako vyfajčenie jednej až štyroch cigariet. Uvádza sa to v štúdii Európskej federácie pre dopravu a životné prostredie, zverejnenej v piatok denníkom Le Parisien.

Organizácia, známa ako Transport & Environment (T&E), skúmala stav ovzdušia v desiatich turistami najviac navštevovaných mestách. Nameranú kontamináciu ovzdušia mikročasticami potom konvertovala na počet vyfajčených cigariet.

Na základe svojej analýzy dospela k záveru, že štvordňový pobyt v Paríži, Viedni, Ríme a Amsterdame má na organizmus človeka rovnaký účinok ako vyfajčenie dvoch cigariet.

Rovnako dlhý pobyt v Londýne sa rovná účinku po vyfajčení 2,75 cigarety.

O niečo horšie je na tom Miláno (tri cigarety) a úplne najhoršie dopadli Praha a Istanbul, ktoré so štyrmi cigaretami vedú rebríček najviac znečistených miest.

Najlepšie zo sledovaných miest skončili Barcelona a Dublin, kde sa strávenie štyroch dní vyrovná vyfajčeniu len jednej cigarety.

Koordinátor pre kvalitu ovzdušia v rámci T&E Jens Müller podľa Le Parisien pripomenul, že keď je miera znečistenia vzduchu v mestách vysoká, odporúča sa nezdržiavať sa vonku a nešportovať. Pripomenul však, že trávenie dovolenky v meste spočíva vo veľkej miere práve v prechádzkach po uliciach či občerstvovaní sa na terasách reštaurácií, takže je to, "akoby sme turistov nútili fajčiť, a to aj deti".

Podľa Müllera sú turisti, keď si vyberajú miesto dovolenky, v súčasnosti oveľa citlivejší na problematiku znečisťovania ovzdušia. Stáva sa, že sa radšej vzdajú návštevy veľkých čínskych miest ako Peking alebo Hongkong, aby svoj organizmus nevystavovali riziku a záťaži.

Štúdia Európskej komisie nedávno konštatovala, že najväčšie znepokojenie obyvateľov EÚ v environmentálnej oblasti vyvolávajú zmeny klímy nasledované na druhom mieste práve kvalitou ovzdušia.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) v roku 2013 deklarovala, že znečistené ovzdušie je podobný karcinogén ako azbest, tabak a ultrafialové žiarenie. IARC dovtedy považovala za karcinogény niektoré komponenty znečisteného ovzdušia, napríklad výfukové plyny z naftových motorov.