Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

EÚ predstavuje ženy, ktoré prispeli k rozvoju Európy

Na snímke Marie Curie-Sklodowská. Foto: TASR/AP

Na stránke Europeana bude každý týždeň, až do Medzinárodného dňa žien (8. marca) predstavený nový príbeh ženy, ktorá bola priekopníčkou vo svojom odbore alebo ktorá dokázala meniť svet

Brusel 18. januára (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok spustila online sériu profilov žien, ktoré významne prispeli k rozvoju Európy. Ako prvú predstavila francúzsku chemičku a fyzičku poľského pôvodu Marie Curie-Sklodowskú (1867-1934).

Profily sú zverejňované na internetovej stránke Europeana, digitálnej platforme EÚ pre kultúrne dedičstvo. Postupne predstavia osem žien, ktoré výrazne prispeli k rozvoju európskeho umenia a vedy, alebo sociálnej, hospodárskej a technologickej sféry.

"Online výstava, ktorú dnes otvárame v spolupráci s Europeanou, je o ženách priekopníčkach z našej histórie. Ich príbehy sú úplne odlišné, ale jednu vec majú spoločnú: tieto nebojácne ženy zmenili svet svojou vášňou a tvrdou prácou," uviedla v správe pre médiá eurokomisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová.

Podľa jej slov treba aj dnes posilňovať a inšpirovať dievčatá a ženy všade v Európe, aby sa nebáli inovovať, objavovať a vytvárať nové veci, najmä v digitálnom sektore.

Na stránke Europeana bude každý týždeň, až do Medzinárodného dňa žien (8. marca) predstavený nový príbeh ženy, ktorá bola priekopníčkou vo svojom odbore alebo ktorá dokázala meniť svet. Na stránke Europeana bude následne prístupná trvalá sekcia s názvom "Priekopníčky: ženy, ktoré zohrali poprednú úlohu v umení, vede a spoločnosti".

Internetová výstava je súčasťou stratégie EK zameranej na posilnenie angažovanosti žien v digitálnom hospodárstve. Zameriava sa na spochybňovanie rodových stereotypov, na podporu digitálnych zručností a vzdelávania dievčat a žien a na ich uplatnenie sa vo sfére podnikania a inovácií.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)