Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

EXTRÉMNE HORÚČAVY: Takto bojuje s peklom týchto 5 krajín

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Extrémne horúčavy pocítili minulý týždeň vo viacerých Európskych metropolách.

Bratislava 6. augusta (Tablet.TV) - Len v Portugalsku namerali cez víkend takmer historické maximum 48°C, čo je najvyššia teplota nameraná v krajinách na juhu Európy. Extrémne teplo bolo a ešte aj bude aj v Španielsku.

"Príšerné. Hovorili nám ešte predtým, ako sme sem prišli, že tu bude horúco. Ale až takto? Síce trochu pofukovalo, ale aj tak sme boli nútení sa rýchlo vrátiť naspäť do auta, kde máme klimatizáciu,"
uviedol pre agentúru AP turista v Španielsku.

V Portugalsku kvôli vysokým teplotám aj horelo. Tamojší prezident označil aktuálnu situáciu v krajine ako veľmi vážnu. Domáci spomínajú na udalosti spred jedného roka, keď desiatky hektárov lesov ľahli popolom. "Je tuším ešte teplejšie než v minulom roku. Vlani boli aj požiare. Kvôli silnému vetru. Všetky stromy vtedy zhoreli," spomína miestna Portugalčanka.

Zatiaľ čo vysoké teploty v mnohých krajinách spôsobujú komplikácie, vo Švédsku sa z horúčav tešia. V krajine, kde sa priemerná teplota uprostred leta pohybuje na úrovni 22°C, tridsiatky, ba až 40°C príležitostne privítajú. Rovnako ako napríklad v Rusku. "Áno, je teplo, ale je to super. Pre nás je to zmena. Nie je to bežné, že by u nás vo Švédsku bolo takto teplo. Zvyčajne cestujeme na dovolenky, aby sme si takéto počasie užili, čiže je to dobré, že to aspoň raz to máme takto," priblížil obyvateľ Švedska.

Na opačnom konci zeme si extrémne horúčavy vyžiadali už desiatky životov. Podľa údajov Kórejských centier pre kontrolu a prevenciu liečiv na prehriatie organizmu zomrelo už 40 ľudí a takmer tritisíc dostalo úpal. Horúčavy komplikujú aj dopravu, za posledné dni úrady evidujú viac ako 20-tisíc nehôd. Niekde si však vedia poradiť s tým, ako horúce leto prežiť s chladnou hlavou. Takto netradične s horúčavami bojujú v Južnej Kórei počas tradičného paradajkového festivalu. Paradajkový futbal, bazén, masáže a mnohé ďalšie aktivity pomáhajú Kórejčanom na teplo zabudnúť a užiť si leto. Pozrite si našu REPORTÁŽ.