Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Koproducent filmu Fentasy: Chceme ľudí varovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Spoločnosť v USA je podľa jeho slov mimoriadne zasiahnutá drogou, ktorá je silnejšia ako heroín.

Bratislava 11. marca (TASR) - Skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali na Slovensku, sa inšpirovali tvorcovia nového slovenského filmu Fentasy. Prináša príbeh producenta nebezpečnej syntetickej drogy fentanyl, ktorú si doma sám vyrábal. Koproducentom dynamickej snímky sa stal Jan Bezouška, ktorý už 16 rokov žije v USA, kde je fentanyl obrovská téma. "Vidím, čo to urobilo za posledných pár rokov v Amerike, bola to veľká vec, obávam sa, či to nepríde sem," povedal pre TASR Bezouška na pondelkovej novinárskej projekcii filmu.

Spoločnosť v USA je podľa jeho slov mimoriadne zasiahnutá drogou, ktorá je silnejšia ako heroín. "Je to strašné, mám štúdio v Hollywoode, kde sme v novembri aj film dokončovali, na ulici, kde to predtým vyzeralo relatívne normálne, sú stany, vidíte tam ľudí, ktorí sú skutočne zombies. Vidím tam každý deň šialené veci, ktoré si neviete ani predstaviť - chodiacich zombie, ľudí bez duše, prázdne schránky," priblížil Bezouška s tým, že fentanyl je stále v USA veľkou témou, dodáva, že ešte o niečo horšia mala byť situácia počas covidu.

Filmový debut režiséra a producenta Samuela Vičana sa venuje reálnemu fentanylovému prípadu na Slovensku z rokov 2010 - 2011. Scenár, pod ktorý sa podpísal so svojou kolegyňou Anastasiou Hoppanovou, vznikol pred šiestimi rokmi, podieľal sa ňom aj bývalý detektív. "Boli veľmi nadčasoví, keď začali nad filmom premýšľať, táto droga v tom čase ešte nebola rozšírená ako veľká epidémia, teraz je číslo jedna v Amerike, čo sa týka predávkovania," podčiarkol Bezouška.

Potvrdil, že snímka Fentasy bola inšpirovaná reálnym prípadom na Slovensku, príbehom muža, ktorému sa podarilo vybudovať sieť odberateľov vo viacerých štátoch v Európe. Dej filmu o výrobcovi extrémne silného syntetického opioidu, ktorý si v súčasnosti ročne vezme desiatky tisíc životov, je 50-krát silnejší ako heroín a 100-krát silnejší ako morfium, sa odohráva v hlavnom meste, v kluboch, na ulici, v bratislavskom prístave či netradičných priestoroch kostola klarisiek. Amatérsky chemik Peller (Noël Czuczor) a jeho výstredná priateľka Sofia (Kristína Kanátová) rozbiehajú lukratívny biznis. Keď sa totiž akákoľvek droga zmieša s fentanylom, jej účinky sa závratne znásobia, rovnako ako zisk. Neriešia fakt, že ich nová droga sa pre mnohých stáva smrtiacim koktailom.

Kriminálny triler má podľa tvorcov poslúžiť ako odstrašujúci príklad, chcú ukázať, aké veľké smrteľné riziko je spojené nielen s fentanylom, ale vôbec s tvrdými drogami. "Chceme ľudí varovať, Amerika toto varovanie nemala," podčiarkol koproducent filmu, ktorý vstúpi do kinodistribúcie 14. marca.