Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

V londýnskej zoo dnes začali so spočítavaním zvierat

Surikata sedí na zápisníku ošetrovateľky počas pravidelného sčítania jedincov v londýnskej zoologickej záhrade. V tejto ZOO žije 17500 zvierat, vrátane vtákov, rýb, cicavcov, plazov a obojživeľníkov. Foto: TASR/AP Photo

Tento proces bude trvať niekoľko týždňov, pretože v zoo žije 17.500 živočíchov.

Londýn 3. januára (TASR) - Pracovníci londýnskej zoologickej záhrady dnes začali každoročné sčítanie všetkých jej obyvateľov - počnúc sovami až po vydry, tučniakov či trpasličie hrochy.

Katalogizácia v zoo nie je ľahkou úlohou, pretože tam žije 17.500 živočíchov a ich spočítavanie bude trvať niekoľko týždňov. Do evidencie už zaznamenali 11 surikat vlnkavých, 59 tučniakov i dva ohrozené tigre sumatrianske, od ktorých si zoo tohto roku sľubuje prírastok.

Každoročné sčítanie patrí k licenčným podmienkam zoo. Získané údaje využíva manažment organizácie i medzinárodné programy chovu ohrozených druhov, uviedla tlačová agentúra AP.

Väčšina zvierat v londýnskej zoo má v tele mikročipy, čo počítanie uľahčuje. U rýb a zvierat so schopnosťami kamufláže je to zložitejšie. Najmenšie živočíchy, ako napríklad mravce, sa spočítavajú v kolóniách, a nie jednotlivo.



Nové prírastky

Niektoré nové prírastky sa do evidencie dostali prvý raz, medzi nimi aj Ziggy - mláďa opičky mangabey a Maxilla, čierno-biela opica druhu colobus.

Novými obyvateľmi zoo sú aj dva tigre sumatrianske - tiger Jae Jae prišiel zo zoologickej záhrady v americkom Ohiu a tigrica Melati z austrálskeho Perthu.

Tigre vybrali na spárenie na základe medzinárodného programu chovu, aby sa zabezpečila genetická diverzita populácie. Návštevníci londýnskej zoo ich na jar uvidia v novom, rozšírenom výbehu.