Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Meškanie vlakov v Japonsku spôsobil slimák v rozvodnej skrini

Ilustarčná snímka. Foto: TASR/AP

Výsledky vyšetrovania príčin výpadku dodávok elektrickej energie oznámil v nedeľu prevádzkovateľ niekoľkých tratí na ostrove Kjúšu.

Tokio 24. júna (TASR) - Výpadok dodávok elektrickej energie, ktorý koncom mája na juhojaponskom ostrove Kjúšu ochromil desiatky vlakov a skomplikoval život 12.000 cestujúcim, spôsobil slimák uviaznutý v elektrickom zariadení v blízkosti trate. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Výsledky vyšetrovania príčin výpadku dodávok elektrickej energie oznámil v nedeľu prevádzkovateľ niekoľkých tratí na ostrove Kjúšu, spoločnosť Kyushu Railway Company, známa aj ako JR Kyushu.

K výpadku došlo 30. mája a spoločnosť bola v jeho dôsledku nútená zrušiť 26 spojov a ďalšie mali meškania. Táto situácia spôsobila zmätok v železničnej sieti inak známej svojou presnosťou.

Predstavitelia JR Kyushu v nedeľu uviedli, že vyšetrovaním príčin krízovej situácie dospeli k záveru, že výpadok dodávok elektriny spôsobil slimák v rozvodnej skrini.

"Hľadali sme zariadenie, v ktorom došlo k poruche. Spočiatku sme si mysleli, že na vine je chyba v počítačovom programe, ale potom sme zistili, že ju spôsobil mŕtvy slimák," uviedol hovorca spoločnosti. Podľa jeho slov slimák typu slizniak spôsobil v rozvodnej skrini skrat, čím na čas vyradil celý systém, a následne tam uhorel.