Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Metalinda vydala reedíciu debutového albumu Metalinda

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Metalinda odohrá desať koncertov na Síla návratů tour 2004 po českých mestách spolu s heavy metalovými legendami Citron a Loretta.

Bratislava 12. marca (TASR) - Metalinda, jedna z legendárnych slovenských rockových skupín prichádza po 34 rokoch v CD a vinylovej reedícii s debutovým albumom Metalinda. Na etikete slovenského vydavateľstva Opus vyšla platňa v roku 1990. Album ponúka jedenásť piesní, sú nimi Šanca, Jago, Van Beethoven, Xénia, Kovový kráľ, VSR, Politika, Môj príbeh, Velím si sám, Mefisto a najväčší hit Ján Amos Džínový.

"Teším sa dvojnásobne, to je naše dieťa, prvý album, tým sme odštartovali našu kariéru. Keďže vychádza v reedícii, znamená to, že tá práca, ktorú sme urobili, mala význam a priniesla ľuďom radosť. To, že majú o ňu stále záujem, nič lepšie sa ti nemôže stať. Veľmi sa tešíme, myslím že nielen ja, ale všetci členovia, aj tí starí, že sa nám podarilo urobiť úspešné dielo, ktoré má dodnes hodnotu. Všimli sme si to už dávnejšie, že na internetových bazároch sa predával tento album za dosť vysokú cenu, dokonca aj ďalšie naše albumy," povedal pre TASR líder kapely Peter Sámel.

Vydanie debutového albumu v roku 1990 bol pre kapelu neopísateľný pocit. "Pre nás to bolo, ako by sme vyhrali olympijské hry. Predtým, ako sme sa k tejto dlhohrajúcej platni dostali, museli sme nahrať tri single. A až keď boli tie single úspešné, čo bolo 5000 predaných nosičov z každého, až potom sme dostali ponuku od vydavateľstva, pomohol nám Július Kinček, celý album dotvára koncepciu hudobného diela," dodal Sámel.

Štyri z jedenástich piesní debutového albumu dostali aj obrazovú podobu, videoklip k piesni Ján Amos Džínový nakrúcali v budove strednej priemyselnej školy strojníckej na Fajnorovom nábreží a vyhrali s ním televíznu súťaž Triangel, Kovový kráľ nakrúcali na autovrakovisku, Jágo na hrade Pajštún, kam museli vyvláčiť celú techniku. Klip na Môj príbeh nakrúcali v centre mesta na streche Manderláku, podarilo sa im to až na druhý pokus.

Metalinda odohrá desať koncertov na Síla návratů tour 2004 po českých mestách spolu s heavy metalovými legendami Citron a Loretta. Dva vypredané koncerty v Prahe a Plzni už odohrali. Na leto už majú potvrdených viac ako desať koncertov v Česku a na Slovensku. Debutovým albumom začali sériu šestnástich dodnes vydaných albumov.