Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Michelle Obamová si v Bielom dome vybudovala rešpekt

Na archívnej snímke Michelle Obamová. Foto: TASR/AP

S Barackom Obamom sa zoznámila v roku 1989 v renomovanej advokátskej kancelárii Sidley Austin, kde bol jej podriadeným, dostala ho na starosť ako stážistu.

Washington 17. januára (TASR) - Michelle Obamová - bývalá prvá dáma Spojených štátov, manželka 44. prezidenta USA Baracka Obamu - sa vo štvrtok 17. januára dožíva 55. narodenín. Prvou dámou v USA sa stala ako vôbec prvá Afroameričanka.

Michelle LaVaughnová Robinsonová sa narodila 17. januára 1964 v Chicagu v americkom štáte Illinois. Pochádza zo skromných pomerov, jej otec bol klampiarom vo vodárňach a matka ženou v domácnosti.

Vďaka svojej inteligencii, disciplíne a železnej vôli absolvovala štúdium na elitnej Princetonskej univerzite, kde vyštudovala sociológiu, a na Harvardovej univerzite, kde získala doktorát z práva.

S Barackom Obamom sa zoznámila v roku 1989 v renomovanej advokátskej kancelárii Sidley Austin, kde bol jej podriadeným, dostala ho na starosť ako stážistu. Neskôr pracovala v Univerzitnej nemocnici v Chicagu, kde zastávala post vo vysokom manažmente.

Obamovci sa zosobášili 3. októbra 1992 a majú dve dcéry, Maliu Ann (1998) a Sashu (2001).

Demokrat Barack Obama vo Washingtone zložil 20. januára 2009 do rúk predsedu najvyššieho súdu Johna Robertsa prezidentskú prísahu a stal sa tak 44. prezidentom USA. Jeho manželka Michelle Robinsonová Obamová sa stala prvou dámou USA. Bola ňou do 20. januára 2017, dve funkčné obdobia svojho manžela Baracka Obamu.

Štíhla a vysoká, dobre vyzerajúca Obamová má vkus a cit pre módu. Všimli si to aj médiá. V roku 2009 sa objavila na titulke vydania módneho magazínu Vogue v purpurovo červených hodvábnych šatách a dostala sa do prvej desiatky rebríčka najlepšie oblečených žien roka magazínu People.

Ako prvá spomedzi všetkých amerických "First Ladies" sa v roku 2009 dostala podľa britského magazínu Maxim medzi 100 najpríťažlivejších žien sveta. V roku 2010 bola na zozname najlepšie oblečených žien sveta časopisu Vanity Fair. Svoju róbu z prvého inauguračného plesu venovala Michelle Obamová v marci 2010 národnému Múzeu amerických dejín vo Washingtone.

Už v marci 2009 - dva mesiace po tom, ako jej manžel nastúpil do úradu prezidenta USA - začala Obamová s pestovaním zeleniny v záhrade Bieleho domu. O svojich skúsenostiach so záhradníčením napísala knihu, ktorá vyšla 29. mája 2012. Publikácia s názvom American Grown (Vypestované v Amerike) vyšla v nakladateľstve Crown Publishers. Podtitul spresňuje, že ide o príbeh jej zeleninovej záhrady v Bielom dome, ale aj záhrad po celej Amerike.

Pri rozlúčke v Bielom dome bola Michelle Obamová autentická a presvedčivá, dokázala nadchnúť a inšpirovať, vybudovala si rešpekt a mala osobitý štýl. V úlohe prvej dámy sa Američanom prihovorila naposledy slovami: "Byť prvou dámou bola najväčšia česť v mojom živote a verím, že ste mohli byť na mňa hrdí."

V americkej Národnej galérii portrétov, ktorej zbierky obsahujú podobizne významných osobností amerických dejín, odhalili 12. februára 2018 portréty bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho manželky Michelle. Oba portréty vytvorili umelci afroamerického pôvodu, ktorých si Obamovci sami vybrali.

Bývalá prvá dáma USA v televíznom interview 9. novembra 2018 povedala, že sa po spontánnom potrate pred 20 rokmi cítila "stratená a osamelá" a že podstúpila umelé oplodnenie, aby mohla mať svoje dve dcéry. Vo svojej životopisnej knihe s názvom "Becoming", ktorá vyšla 13. novembra 2018, Obamová otvorene píše o všetkom - od svojho dospievania v Chicagu až po vyrovnávanie sa rasizmom vo verejnom živote, a o tom, ako sa z nej stávala prvá černošská prvá dáma USA. V pamätiach tiež spomína na počiatočné ťažkosti v manželstve, s ktorými zápasila, keď Obama začal politickú kariéru.

Do čela rebríčka najobdivovanejších žien Spojených štátov sa Michelle Obamová dostala v decembri 2018. Podľa výročného prieskumu verejnej mienky agentúry Gallup ju za najobdivuhodnejšiu ženu označilo 15 percent z 1025 amerických respondentov, pričom na druhom mieste sa s piatimi percentami umiestnila televízna moderátorka Oprah Winfreyová. O tretie miesto sa podelili súčasná prvá dáma Melania Trumpová a senátorka, exministerka zahraničných vecí a bývalá prvá dáma Hillary Clintonová.

Streamovacia spoločnosť Netflix s bývalým prezidentom USA Barackom Obamom a jeho manželkou Michelle uzavrela v máji 2018 dlhodobú dohodu o spolupráci. Americký exprezident a bývalá prvá dáma založili spoločnosť Higher Ground Productions, ktorá pre Netflix vyrába seriály, dokumentárne i celovečerné filmy.