Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

MURÍN: O mafiánskeho bossa Svobodu sa uchádzali mnohé zlatokopky

28. júna 2004 predpoludním zastrelili v Podunajských Biskupiciach údajného člena podsvetia Jozefa S. K vražde došlo o 11.24 h, keď 48-ročný Jozef S. vychádzal zo stávkovej kancelárie Terno na Podunajskej ulici v Bratislave. Páchatelia ho zasiahli priamo do hlavy tromi výstrelmi, podľa polície "išli na istotu" a konali profesionálne. Archívne foto. Foto: TASR

Nová časť seriálu Gustáva Murína bude o mafiánskom vyjednávačovi a dohadzovačovi veľkých kšeftov s politikmi Jozefovi Svobodovi.

Bratislava 12. mája (Teraz.sk) - Najbližší piatok uvidíte deviaty diel TV cyklu dokumentov „Mafiáni“. Tentoraz o mafiánskom vyjednávačovi a dohadzovačovi veľkých kšeftov s politikmi Jozefovi Svobodovi.

Ako kriminálnik, ktorý vyskúšal aj švédske väzenie, sa bez problémov dostal do VIP lóže futbalového klubu Slovan, kde sa s ním bez rozpakov bratali prominenti HZDS ako Ducký, Hudek, Rezeš či Gašparovič. Pre médiá vdova po Svobodovi menom Karin neskôr vyhlásila: „Manžel najviac zbohatol v období, keď bolo pri moci HZDS. Celkom dobre vychádzal s ľuďmi ako Ducký. Niekoľko rokov sa poznal aj s Rezešom, chodili spolu na dovolenky. Keď zastrelili Miroslava Sýkoru, boli spolu (s Rezešom) na lyžovačke vo Švajčiarsku.“

V najnovšom diele okrem bezpečnostných analytikov (prof. JUDr. Jaroslav Ivor, DrSc., Milan Žitný a Peter Majtan) a 1. viceprezidenta PZ gen. Milana Lučanského prehovorí aj súdny znalec prof. PhDr. Anton Heretik, CSc., ako aj unikátni svedkovia tej doby:

+ bývalý novinár Peter Tóth
+ anonymná svedkyňa Iveta
+ novinár Roman Kaliský-Hronský


Už tradične nám svedectvo posledných dvoch ukáže zákulisie podsvetia a zároveň zápasníckej organizácie. Oboje Jozef Svoboda spájal v dnes nepredstaviteľnej kombinácii.

Deviaty diel TV cyklu dokumentov "Mafiáni" ukazuje ako sa mohol bývalý zápasník, ale aj vyhadzovač v bare, cez švédske väzenie vrátiť domov, ako rešpektovaný „krajan“, ktorý s neuveriteľnou ľahkosťou prepájal mafiánov a najvyšších politikov. Dozvieme sa za čo vo Švédsku sedel a prečo nie dlho. A ako je možné, že po návrate na Slovensko bol čoskoro zaraďovaný do tridsiatky najbohatších ľudí na Slovensku.

Svoboda otváral prvé kasíno na Slovensku a vraj ho to stálo na úplatku „len“ desaťtisíc dolárov. Dozvieme sa tiež, prečo po ňom polícia nikdy nepátrala a s kým všetkým vplyvným sa kamarátil.

Beztrestnosť si možno získaval aj tým, že v jeho pivárni Alžbetka bol nainštalovaný odposluch a tajné kamery. Svoju kanceláriu mal však v tej istej budove zabezpečenú proti odpočúvania až tak, že v iných kanceláriách mali problém s bežnou prevádzkou počítačov.

Mafiánsky boss Svoboda Kocúr a Tlstý, aj Ušatý veľa krásy nepobral. To ale nebránilo niektorým zlatokopkám, aby sa neuchádzali o jeho priazeň. Mala medzi nimi byť vraj aj Petra Krištúfková, ktorá vystriedala postele mafiánov ako Dinič, Havasi, či Ondrejčák, a ktorí všetci (vrátane Svobodu) zle dopadli. Preto jej podľa Nového času prischla prezývka „čierna vdova“. Určite však Svobodovu priazeň zužitkovala bývalá moderátorka TV Markíza Zuzana Belohorcová, ktorú manželka Svobodu Karin pre týždenník Život označila za „pijavičku“.

Slogan tohto TV cyklu dokumentov hovorí, že ani mafiánom nerastú stromy do nebies. Mafiánsky boss Svoboda sa dostal do tak vysokých kruhov, že sa na neho hodí aj české príslovie „Nechoď Janku s pány na led“. Ten tenký ľad, na ktorý sa s „pánmi“ pustil sa volá vládny hotel Forum a jeho privatizácia.

Došlo to tak ďaleko, že sa Svobodom zaoberala Dzurindova vláda. Naoko sa našlo riešenie schodné pre vládu aj mafiánov (k Svobodovi sa v tomto „tutovom kšefte“ pridružili podľa médií aj Surovčík, Takáč, bratia Jakšíkovci, Ružič a ešte ďalší). A potom začali jeden po druhom nápadne rýchlo zomierať násilnou smrťou.

Guľky nájomných vrahov si v pondelok 28. júna 2004 krátko pred pol dvanástou našli aj Jozefa Svobodu. Vychádzal práve zo stávkovej kancelárie na Podunajskej ulici 28. Zazvonil mu mobil, ktorý odpútal jeho pozornosť. Nevšimol si teda dvoch nezamaskovaných mužov, ktorí k nemu pristúpili odzadu a spustili okamžitú paľbu.

O tom prečo musel nielen on zomrieť a kto za tým pravdepodobne stál, sa dozviete už najbližší piatok o 21:55 na Jednotke v najnovšom diele TV cyklu dokumentov „Mafiáni“.