Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Mýty a fakty o éčkach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zorientovať sa v tom, ktoré potraviny sú skutočne zdravé a naopak, ktorým by sme sa mali radšej vyhnúť, je veľkou dilemou dnešnej doby plnej informácii o potravinách.

Bratislava 7. augusta (OTS) - Jednou z často diskutovaných tém sú prídavné látky nachádzajúce sa na obaloch potravín. Vedeli ste však, že nie všetky sú škodlivé? Ba čo viac, niektoré z nich dokonca bežne používame doma v kuchyni!

Prídavné látky alebo ľudovo povedané „éčka“ sú látky, ktoré zlepšujú niektoré vlastnosti potravín. Ide prevažne o farbivá, dochucovadlá, konzervanty, antioxidanty (látky predlžujúce trvanlivosť potravín), stužovače (látky zabraňujúce kryštalizácii produktu), stabilizátory (látky uchovávajúce zloženie potravín), emulgátory (látky zabezpečujúce zmiešanie inak nemiešateľných látok) a dokonca i vitamíny. Éčka v podstate slúžia na zlepšenie a úpravu vlastností potravín, či už je to predĺženie ich trvanlivosti, zachovanie a zlepšenie výživových hodnôt, vylepšenie konzistencie alebo aj zvýraznenie chuti a farby.
Vladimír Mikuš, manažér vývoja receptúr spoločnosti Nestlé Slovensko
Foto: Nestlé

Sú všetky éčka škodlivé?
Ľuďom sa éčka, čiže prídavné látky prirodzene spájajú s umelými prísadami a zdraviu škodlivými látkami. Avšak nie všetky majú negatívny vplyv na naše zdravie. „Mnohé z nich sú prírodného pôvodu,“ vysvetľuje Vladimír Mikuš, manažér vývoja receptúr spoločnosti Nestlé Slovensko. „Ide o vitamíny, prírodné farbivá, ako je napríklad žlté farbivo kurkumín (E100), oranžové farbivo karotén (E160a), vitamín B2 nazývaný aj riboflavín (E101) či lecitín (E476), čo je prírodný emulgátor, ktorý sa nachádza aj vo vaječnom žĺtku,“ dodáva Vladimír Mikuš.

Existujú však aj syntetické éčka, teda umelo vytvorené, medzi ktorými sa nachádza aj skupina tzv. nevhodných. Tieto prídavné latky a ich prípustné množstvá pre rôzne kategórie potravín však určuje Európska komisia a sú stanovené s veľkou rezervou tak, aby nemali žiaden vplyv na zdravie spotrebiteľov pri ich konzumácii. Aj napriek tomuto však platí, že je lepšie sa im vyhýbať.

Aj bežné potraviny obsahujú éčka
Chlieb, margaríny, mäsové výrobky, čokoláda či zmrzlina. Aj to sú potraviny, ktoré bežne konzumujeme a obsahujú prídavne látky, častokrát používané pre zachovanie či zlepšenie kvality potravín. Napríklad chlieb je možné vyrobiť aj bez prídavných látok, avšak takýto výrobok je následne suchší či menej vykysnutý. Aj malé množstvo týchto látok pridaných do cesta zabezpečí, že chlieb je objemnejší, má lepšiu štruktúru a dlhšiu trvanlivosť.

Vyrobené z bežne dostupných a overených surovín
Trendy v stravovaní sa neustále menia a vo veľkej miere ich tvoria predovšetkým samotní konzumenti. Aj preto mnohí výrobcovia potravín reagujú na požiadavky spotrebiteľov a na ich základe vylepšujú receptúry výrobkov. Znižujú obsah soli, transmastných kyselín či cukru. „Vďaka tomu sú dnes na trhu dostupné aj také produkty, ktorých receptúry neobsahujú žiadne umelé prísady a farbivá, dokonca aj také, o ktorých by sme si to ani nepomysleli, napríklad instantné polievky. Naopak, aj tie obsahujú prírodné suroviny, z ktorých bežne varíme doma. Soľ, múka, škroby, cestoviny, koreniny, zelenina a mäso sa jednoducho vysušia a takto spracované použijú do zdravšej verzie instantnej polievky,“ vysvetľuje Vladimír Mikuš, manažér vývoja receptúr Nestlé Slovensko. Zaujímavosťou je i farbenie cukríkov prírodnými farbivami. Namiesto tradičných syntetických farbív, ktoré sa spájali so zvýšenou hyperaktivitou detí, sa dnes používajú prírodné suroviny, ako je ibištek, čierne ríbezle, sušená kurkuma (žltá), sušená repa (červená), či dokonca sušený špenát a pór (zelená).

PÄŤ VYBRANÝCH ÉČOK, KTORÉ SÚ POVAŽOVANÉ ZA NEVHODNÉ