Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Magazín

Opus pripravil vinylovú reedíciu radových albumov skupiny Tublatanka

Spevák kapely Tublatanka Maťo Ďurinda, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Legendárna slovenská rocková skupina Tublatanka vydala svoj debutový štúdiový album vo vydavateľstve Opus v roku 1985.

Bratislava 22. júna (TASR) - Vydavateľstvo Opus pripravilo vinylovú reedíciu všetkých radových albumov skupiny Tublatanka. Prvým je debutový album Tublatanka. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Legendárna slovenská rocková skupina Tublatanka vydala svoj debutový štúdiový album vo vydavateľstve Opus v roku 1985. "Boli sme úplne šokovaní a šťastní, že po našom prvom koncerte v bratislavskom PKO v roku 1983 sme dostali ponuku od Opusu nahrať veľkú gramoplatňu. Nechceli sme tomu uveriť, že mladá rocková skupina dostala takú príležitosť v období socializmu, lebo pred nami sa to v Československu nikomu nepodarilo. Chceli sme mať rockový zvuk a tak sme do nahrávacieho štúdia v centre Bratislavy doniesli svoju veľkú a silnú gitarovú aparatúru, ktorú sme vytočili na maximálnu hlasitosť a tú ešte umocnil bubeník Ďuro Černý svojim drevorubačským úderom do bicích. Keď sme začali hrať, hneď prišiel šéf štúdia a zastavil nás, aby sme hrali tichšie, že v dome bývajú ľudia a budú sa sťažovať na národnom výbore, aby sa štúdio v dome zrušilo," spomína Martin Ďurinda na nahrávanie ich prvého albumu.

Zostavu jedenástich piesní na albume tvoria Šlabikár, Dajte mi na to liek, Máme to zrátané, Som rád, že ťa stretnem len náhodou, Rieka, Kúpim si kilo lásky, Mám rád veci nemožné, O nás, Priateľ, Zajtra, Schody do neba. Skupina Tublatanka hrá a spieva na tomto albume v zložení Martin Ďurinda (spev, elektrická a akustická gitara), Juraj Černý (bicie nástroje) a Pavol Horváth (basová gitara, vokál).

Hoci v tom čase pôsobila skupina ešte poloprofesionálne, album zaznamenal veľký úspech u publika a predznamenal tak neskoršiu veľkú kariéru kapely. Na obale albumu sú vyfotení v krojoch, ktoré si požičali v SĽUK-u.

"Na album som nahral v piesni Rieka svoje najdlhšie gitarové sólo, ktoré má vyše troch minút. Vtedy to ešte bolo vzácne obdobie, keď ľudia sústredene počúvali hudbu, aby im neušiel ani jeden tón, ani jedno slovo v texte piesne," dodáva Ďurinda.