Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Originálnu vstupenku na Titanic vydražili za vyše 40-tisíc eur

Na svoju prvú a poslednú plavbu sa Titanic vydal z britského prístavu Southampton do amerického New Yorku 10. apríla 1912. Foto: TASR/AP

Za vstupenku zaplatil v nedeľu záujemca 56.250 dolárov, čo je prepočte 42.782 eur.

New York 16. apríla (TASR) - Aukčná sieň v New Yorku predala originálnu vstupenku na plavbu loďou Titanic z roku 1912, jedálny lístok z reštaurácie neslávne známej lode, ako i ďalšie predmety, ktoré sa podarilo vyloviť z vraku, odpočívajúceho tisíce metrov pod morom. Napísala o tom agentúra AP.

Za vstupenku zaplatil v nedeľu záujemca 56.250 dolárov (42.782 eur). Jedálny lístok, na ktorom sú okrem iného v ponuke kapún, hovädzí jazyk a steak zo sviečkovice, sa predal za 31.250 dolárov (23.800 eur).

Odborník aukčnej siene Bonhams na námornícke predmety Gregg Dietrich povedal, že oba najdrahšie predmety kúpili americkí zberatelia.

Podľa neho bola prekvapením pomerne nízka cena, za ktorú sa vydražil telegram so znením: "Narazili sme na ľadovec". Záujemca s najvyššou ponukou zaň zaplatil 27.500 dolárov (21.000 eur). Odkaz vyslal Titanic svojej sesterskej lodi Olympic len tri hodiny predtým, ako sa obrovský parník potopil.

Premiérovú plavbu luxusnej lode, ktorá sa z anglického Southamptonu vydala na plavbu do New Yorku, prežilo len 700 ľudí z vyše 2200 cestujúcich.

Galéria: Pred 100 rokmi sa potopil Titanic




Najväčšia aukcia predmetov z Titanicu sa však v New Yorku ešte len plánuje. Pôjde o približne 5000 predmetov z majetku prieskumnej morskej spoločnosti RMS Titanic Inc., ktorá ich vylovila z vraku Titanicu.

Dlho odkladaná aukcia by sa mala uskutočniť ešte tento mesiac. Zdržiava ju vyrovnanie sa s možnými pozostalými vlastníkmi predmetov, ktorí sa k nim môžu prihlásiť.