Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Oznámili laureátov nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Laureáti si okrem ocenenia za svoju prácu podľa agentúry AP rozdelia aj finančnú odmenu v hodnote deväť miliónov švédskych korún (takmer 828.000 eur).

Štokholm 7. októbra (TASR) - Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za rok 2019 získali v pondelok Gregg L. Semenza z Univerzity Johna Hopkinsa (USA), Peter J. Ratcliffe z Oxfordskej univerzity (Británia) a William G. Kaelin z Harvardovej univerzity (USA) za výskum molekulárnych mechanizmov, prostredníctvom ktorých bunky vnímajú dostupnú hladinu kyslíka a reagujú na ňu. Mená laureátov oznámil v Štokholme Karolínsky inštitút, informovala tlačová agentúra DPA.

Tohtoroční laureáti sa vo svojej práci venovali lepšiemu pochopeniu mechanizmu, akým bunky zaznamenávajú a reagujú na dostupnosť kyslíka, čo predstavitelia inštitútu označili za "najzásadnejší adaptívny proces".

Výskum tohto tria vedcov "vytvoril priestor pre nové sľubné stratégie boja s anémiou, rakovinou a mnohými inými ochoreniami," uviedol inštitút.

Laureáti si okrem ocenenia za svoju prácu podľa agentúry AP rozdelia aj finančnú odmenu v hodnote deväť miliónov švédskych korún (takmer 828.000 eur).

Na základe poslednej vôle a z finančných prostriedkov významného švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela (1833-96) je od roku 1901 každoročne udeľovaná prestížna Nobelova cena za významný objav, čin alebo dielo. Táto pocta umelcom vedcom, ekonómom a mierotvorcom je všeobecne považovaná za najhodnotnejšie ocenenie na svete.