Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Pre veriacich židov v nedeľu po západe Slnka začína Chanuka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Sviatok trvá osem dní a ide o spomienku na znovuzasvätenie chrámu v Jeruzaleme a víťazstvo skupiny Izraelitov v povstaní proti gréckej nadvláde pred vyše 2000 rokmi.

Jeruzalem/Bratislava 2. decembra (TASR) - Židovský sviatok Chanuka, slávnosť svetiel, sa v roku 2018 začne v nedeľu 2. decembra po západe Slnka a potrvá do 10. decembra. Sviatok trvá osem dní a ide o spomienku na znovuzasvätenie chrámu v Jeruzaleme a víťazstvo skupiny Izraelitov v povstaní proti gréckej nadvláde pred vyše 2000 rokmi.

Veriaci židia na celom svete počas týchto sviatočných dní spomínajú na udalosť, kde víťazi (Makabejci) v Jeruzalemskom chráme opäť zapálili deväťramenný svietnik - chanukiju. V zničenom chráme našli fľaštičku s olivovým olejom, ktorý by vystačil asi na jeden deň. Podľa židovskej tradície sa stal zázrak a olej vydržal osem dní, čo bol čas potrebný na prípravu nového posvätného oleja podľa predpísanej technológie.

Na pamiatku tejto udalosti zapaľujú veriaci židia v domácnostiach a v synagógach počas sviatku Chanuka osem dní každý večer jednu sviečku alebo lampu na chanukiji. V posledný deň sviatku svieti všetkých osem sviečok. Chanukový svietnik má deväť ramien, osem z nich je určených na chanukové sviečky, posledné deviate rameno slúži na upevnenie sviečky šámes (sluha). Najprv sa zapaľuje "šámes sviečka" a následne jej plameňom postupne osem chanukových sviečok.

Chanukové svetlo nielen osvecuje noc, obdobie bez slnka, ale je aj symbolom nádeje v ťažkých časoch.

Chanuka je radostný a veselý rodinný sviatok. Deti dostávajú darčeky, podávajú sa slávnostné jedlá smažené na oleji, čo pripomína udalosť s posvätným olejom. Sú to napríklad smažené šišky, nazývané sufganijot, i zemiakové placky - latkes. Deti s rodičmi spievajú a hrajú sa spoločenské hry.

Tradične sa sviatok slávil aj na Rybnom námestí v Bratislave, organizovala ho Židovská náboženská obec (ŽNO) a zúčastňoval sa na ňom aj rabín, domáci i zahraniční hostia. V tomto roku sa verejná slávnosť na Rybnom námestí uskutoční 2. decembra o 17.00 h, avizoval Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike (ÚZŽNO) na svojej webovej stránke.

Podľa židovského kalendára je Chanuka, podobne ako aj iné sviatky, pohyblivým sviatkom. Niekedy sa slávi v prvej dekáde decembra, inokedy uprostred tohto mesiaca, niekedy pripadá až na koniec decembra. Závisí to od dátumu začiatku židovského nového roka, ako aj od toho, či ide o priestupný rok.