Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Slovenskí vedci vyšľachtili novú odrodu rumančeka kamilkového

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Jej jedinečnosť spočíva predovšetkým v dostatočnom obsahu, stabilite a značných množstvách liečebne najúčinnejších zložiek.

Prešov 17. júla (TASR) - Novú, ojedinelú odrodu rumančeka kamilkového (Matricaria recutita L.) s názvom Lianka sa podarilo vyšľachtiť vedcom z Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Proces šľachtenia, ktorý sa realizoval na pôde nezávislého Centrálneho výskumného ústavu testovania odrôd v poľskom SlupiaWielka, trval tri roky. Jeho výsledkom je udelenie právnej ochrany na danú odrodu zo strany Úradu Spoločenstva pre odrody rastlín (CPVO) sídliaceho vo Francúzsku.

Ako uviedol tajomník Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV) PU v Prešove Tomáš Burger, jej jedinečnosť spočíva predovšetkým v dostatočnom obsahu, stabilite a značných množstvách liečebne najúčinnejších zložiek. Práve odlišnosť voči iným odrodám, vyrovnanosť a stálosť rastlinného materiálu boli kritériami, ktoré rozhodli o vydaní rozhodnutia o vydaní osvedčenia a registrovaného opisu odrody s platnosťou od roku 2018 do 2043, čo je jednoznačným celosvetovým úspechom.

"Selekcii našej odrody predchádzalo 25-ročné obdobie štúdia vnútrodruhovej variability rumančeka kamilkového s dôrazom na obsahové látky silice a existenciu štyroch základných chemických typov pre tento rastlinný druh. Využili sa tiež skúsenosti z výskumu slovenských diploidných a tetraploidných odrôd, ktoré majú vysoký obsah silice so značným podielom žiadaných komponentov. Výsledkom šľachtiteľskej práce sa stala odroda rumančeka kamilkového Lianka, vyznačujúca sa veľmi vysokým obsahom bisabololu - 52 až 55 percent a chamazulénu - 18 až 19 percent v silici. Jej obsah v suchých kvetných rumančekových úboroch je na úrovni 0,75 až 0,85 percenta," priblížil originálne vlastnosti danej odrody Ivan Šalamon, ktorý sa na jej vyšľachtení podieľal viac ako 80-percentným autorským podielom.

PU v Prešove sa zviditeľnila už v roku 2006 usporiadaním prvého svetového sympózia o výskume, vývoji a produkcii rumančeka kamilkového pod záštitou Medzinárodnej spoločnosti pre záhradnícke vedy (ISHS).

Na celom svete sa šľachtiteľskej práci rumančeka kamilkového venuje podľa Burgera veľká pozornosť. Štúdie poukázali na značné spektrum liečebných účinkov.

"Najväčším prínosom novej odrody Lianka pre prax je úplne zaslúžená pozornosť pestovateľov a spracovateľov rumančeka kamilkového na celom svete, v Chile, USA, Iráne, Egypte, Nepále, Indii, Albánsku, Juhoafrickej republike, Austrálii a krajinách EÚ," vysvetlil Burger.

Zo strany vedeckých pracovníkov FHPV PU v Prešove ide o ďalší z významných úspechov, keď len prednedávnom prišli s objavom invázneho druhu muchy, ktorá napadá nedozreté zdravé ovocie. Vlani vyšľachtili nový unikátny druh mäty piepornej s názvom Kristínka s veľmi vysokým obsahom mentolu a pred dvomi rokmi sa zaslúžili o priznanie patentu za vypracovanie unikátnej technológie izolácie prírodných látok z plodov liečivých rastlín.

FHPV PU v Prešove sa nachádza na prvej priečke rebríčka najlepších filozofických fakúlt slovenských vysokých škôl, ktorý zostavuje Akademická rankingová agentúra (ARRA) na základe hodnotenia údajov o kvalite vzdelávania a výskumu. Na FHPV v rámci štyroch katedier a jedného ústavu v súčasnosti študuje súhrnne 1007 študentov.