Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pri voľbe dovolenky u malých detí treba byť opatrný

Pri výbere dovolenky u malých detí treba byť opatrný. Foto: TASR/AP Photo

Odborníci radia, aby sa rodičia s deťmi pred vycestovaním do trópov alebo subtrópov poradili s detským lekárom.

Bratislava 9. júla (TASR) - Pri voľbe dovolenky u malých detí treba byť opatrný. "Dávame prednosť menej náročným krajinám, ubytovaniu v hoteli na dobrej úrovni a dostatočne dlhej príprave na cestu," uviedol zastupujúci hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Ak chcú rodičia cestovať s dieťaťom do trópov alebo subtrópov, mali by sa predtým informovať o všetkých podmienkach v mieste budúceho pobytu. "Pretože podmienky vyhovujúce dospelým môžu byť pre deti nevhodné alebo zaťažujúce," vysvetlil Rovný.

Upozornil zároveň, že s deťmi do troch rokov by sa nemali podnikať cesty do tropických krajín bez závažných dôvodov. Okrem dolnej hranice veku je dôležitý aj zdravotný stav detí.

"Je nutné pred plánovanou cestou poradiť sa s detským lekárom, prípadne na oddeleniach pre cudzokrajné choroby pri Fakultných nemocniciach v Bratislave, Martine a Košiciach," zdôraznil Rovný.

Dodal, že keď cestujeme s deťmi, mali by sme so sebou vziať aj dostatok hračiek, prípadne kníh na spríjemnenie cestovania. Chronicky chorým deťom so špeciálnou liečbou alebo diétou sa cestovať neodporúča.