Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Prvý rumunský kozmonaut Dumitru Dorin Prunariu má 65 rokov

Dumitru Prunariu Foto: Facebook Dumitru Prunariu

Prvý a zatiaľ jediný rumunský kozmonaut Dumitru Dorin Prunariu ako člen posádky Sojuz 40 v kozme strávil 188 hodín. Stal sa 103. človekom vo vesmíre.

Brašov/Bratislava 27. septembra (TASR/TERAZ.sk) - Prvý a zatiaľ jediný rumunský kozmonaut Dumitru Dorin Prunariu ako člen posádky Sojuz 40 v kozme strávil 188 hodín. Stal sa 103. človekom vo vesmíre. V stredu 27. septembra oslavuje 65 rokov.

Narodil sa 27. septembra 1952 v rumunskom meste Brašov. Po získaní vzdelania na Fyzikálno-matematickej fakulte Univerzity v Brašove pokračoval v druhej polovici 70. rokov 20. storočia v štúdiách na Fakulte letectva a inžinierstva Polytechnického inštitútu v Bukurešti. Súčasne sa venoval lietaniu v miestnom leteckom klube. Leteckú prípravu absolvoval v roku 1977 vo Vojenskej leteckej škole v meste Bacau.

V marci 1978 nastúpil na kozmonautický výcvik do Hviezdneho mestečka pri Moskve. V rámci programu Interkozmos v máji 1981 absolvoval ako letec-výskumník s veliteľom letu, sovietskym kozmonautom Leonidom Ivanovičom Popovom v lodi Sojuz 40 let k orbitálnej stanici Saľut 6, kde strávili sedem dní, 41 minút 52 sekúnd. Vo vesmíre uskutočnili 23 spoločných výskumov.

Po misii zo Strediska prípravy kozmonautov J. A. Gagarina v Hviezdnom mestečku sa Prunariu vrátil pracovať domov do Rumunska ako zástupca ministra dopravy a viedol rezort civilného letectva. Členom rady Rumunskej kozmickej agentúry (Agentia Spatiala Romana, ROSA) sa stal v roku 1992 a od roku 1998 ju riadil. Neskôr bol vymenovaný do funkcie riaditeľa Rumunského národného kozmického programu v Bukurešti. V rokoch 2004-2006 pôsobil ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Rumunska v hlavnom meste Ruskej federácie.

V rokoch 2010-2012 zastával funkciu predsedu Výboru pre mierové využitie kozmického priestoru (COPUOS) Organizácie Spojených národov pre vesmírne záležitosti.

Dumitru Dorin Prunariu je členom Medzinárodnej asociácie účastníkov kozmických letov (Association of Space Explorers, ASE) aj Medzinárodnej astronautickej akadémie (International Astronautical Academy, IAA).