Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Raketoplán Discovery sa vydal na poslednú cestu - do múzea

upravené obrie nákladné lietadlo s raketoplánom Discovery na palube odlieta z Kennedyho vesmírneho centra na Floride 17. apríla 2012. Po 30 rokoch vesmírnej služby sa dnes najstarší americký raketoplán Discovery vydal na poslednú cestu - do múzea. Foto: TASR/AP

Raketoplán Discovery absolvoval 39 kozmických misií a je prvým z troch vyradených raketoplánov, ktorý zamieril do múzea.

Mys Canaveral 17. apríla (TASR) - Po 30 rokoch vesmírnej služby sa dnes najstarší americký raketoplán Discovery vydal na poslednú cestu - do múzea. Stane sa exponátom Národného múzea letectva a vesmíru vo Washingtone.

Takmer 2000 ľudí sledovalo dnes ráno odlet upraveného obrieho nákladného lietadla s raketoplánom na palube z Kennedyho vesmírneho centra na Floride. Lietadlo s raketoplánom zamierilo na juh a preletelo ponad pláže Mysu Canaveral, kde sa tlačili tisíce divákov, aby sa ešte raz vrátilo nad vesmírne centrum a dalo mu definitívne zbohom, priblížila agentúra AP.

Podobný prelet malo na programe neskôr počas dňa pri prílete do hlavného mesta Washingtonu, nad pamiatkami metropoly.

Galéria: Posledná cesta raketoplánu Discovery





Raketoplán Discovery absolvoval 39 kozmických misií a je prvým z troch vyradených raketoplánov, ktorý zamieril do múzea. Bude vystavený na Dullesovom medzinárodnom letisku vo Virgínii, kde zaujme miesto prototypu raketoplánu Enterprise. Ten pôjde do New Yorku.



Raketoplán Endeavour odvezú na jeseň do Los Angeles. A Atlantis zostane v návštevníckom stredisku Kennedyho vesmírneho centra na Floride.

NASA ukončila prevádzku raketoplánov toto leto, po 30 rokoch služby. Ich úlohu by chceli prevziať súkromné americké spoločnosti, najskôr s dopravou nákladu do kozmu a potom, možno, aj s ľuďmi. Prvý komerčný nákladný let do kozmu plánuje spoločnosť Space Exploration Technologies o niekoľko týždňov.