Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Baltské more pokrýva najviac ľadu za ostatné desaťročia

Osobná loď Söderarm sa plaví v priechode, ktorý urobil predtým ľadoborec v zamrznutom Baltskom mori pri švédskom ostrove Husarö v piatok 5. apríla 2013. Foto: TASR/AP

Vedci oslovení švédskymi novinami Örnsköldsviks Allehanda konštatovali, že ide na toto ročné obdobie o nevídaný jav.

Štokholm 5. apríla (TASR) - Ľadoborce plaviace sa cez Botnický záliv zaznamenávajú tento rok nezvyčajnú tuhosť ľadovej pokrývky v tomto najsevernejšom výbežku Baltského mora. Vedci oslovení švédskymi novinami Örnsköldsviks Allehanda konštatovali, že ide na toto ročné obdobie o nevídaný jav.

"Od začiatku zaznamenávania údajov v 60. rokoch minulého storočia sme nič podobné nezaznamenali," povedal jeden z moreplavcov Ulf Gulldne.

Podľa švédskeho spravodajského servera Thelocal.se bola 29. marca hladina Baltského mora pokrytá ľadom na rozlohe 176.000 kilometrov štvorcových, čo je na toto ročné obdobie rekordné množstvo. Pri pohľade na mapu to znamená, že je zamrznutá väčšia časť strednej a severnej časti Baltského mora. Čím severnejšie, tým je ľad hrubší a odolnejší, čo sťažuje či dokonca znemožňuje námornú dopravu.

Rozsah ľadovej pokrývky v oblasti dosahuje maximum zväčša v skoršom období - v januári alebo februári. Najneskôr to doteraz bolo 25. marca 2008, keď však ľad pokrýval len 49.000 kilometrov štvorcových mora.

"Tohtoročná zima je nezvyčajne silná, pretože za normálnych okolností by sa ľad už začal topiť," konštatoval podľa Thelocal.se Torbjörn Grafström zo Švédskeho meteorologického a hydrologického ústavu (SMHI).

Osobná loď Söderarm sa plaví v priechode, ktorý urobil predtým ľadoborec v zamrznutom Baltskom mori pri švédskom ostrove Husarö v piatok 5. apríla 2013.
Foto: TASR/AP