Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Českej republiky do Púchova

Železničná zastávka Strelenka. Foto: Vovlaku.sk

Vovlaku.sk vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu.

Bratislava 18. augusta (Vovlaku.sk) - Postupne vám ukazujeme všetky používané železničné trate na Slovensku. To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Dnes ponúkame možnosť precestovať trať ŽSR 125 z Českej republiky od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko v regionálnom rýchliku.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.

Príjemnú cestu!



V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda medzistanicami Horní Lideč a Púchov zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.

Začiatok cesty- Železničná stanica Horní Lideč (ČR)


Železničná stanica Horní Lideč (ČR).
Foto: Vovlaku.sk


Technické údaje o vlaku
Jazda v osobnom vlaku Os 3269 v elektrickej jednotke 971 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

O trati
Železničná trať Púchov – Horní Lideč (železnica generála M. R. Štefánika, dráha generála M. R. Štefánika, dráha československej vzájomnosti, v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 125) je elektrifikovaná dvojkoľajná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Púchov a Horní Lideč na Morave, kde sa spája so železničnou traťou T. G. Masaryka, Vsetín – Horní Lideč, uvedenou do prevádzky v roku 1928 (dnes železničné trate 280 a 283).

Číslo trate:ŽSR - 125
Správca:Železnice Slovenskej republiky
Trasa:Horní Lideč – Púchov
Rozchod:1 435 mm


História trate
Železničné trate na Slovensku i v Česku pri vzniku spoločného štátu smerovali najmä do bývalých centier – Budapešti a Viedne. Prepojení medzi východom a západom bolo málo, čo viedlo k snahe dobudovať úseky, ktoré umožnia cestovať a prepravovať rudy i tovar po novej krajine i v tomto smere.
V 30. rokoch 20. storočia sa na Slovensku budovalo niekoľko dôležitých tratí, medzi nimi i prepojenie trate Bratislava – Žilina s traťou Přerov – Ostrava cez Púchov a Lyský priesmyk. Medzi Slovenskom a Českom existovalo niekoľko lokálnych tratí, no dôležité rýchlikové prepojenia boli len traťou Kúty – Břeclav a Čadca – Jablunkov.
Nové spojenie Púchov – Horní Lideč bolo sprevádzkované 2. mája 1937 a vytvorilo dôležitý koridor pre spojenie Prahy a Košíc cez Olomouc a Žilinu.
Elektrifikácia tak významnej železnice v úseku Horní Lideč – Púchov – Žilina prebehla medzi prvými a bola realizovaná už v roku 1960.
Trať je súčasťou Železničného koridoru pre nákladnú dopravu číslo 9. Koridor vedie v trase Praha – Horní Lideč – Žilina – Košice – Čierna nad Tisou (slovensko-ukrajinská hranica). V skratke sa označuje „Česko-slovenský koridor“ alebo „CS koridor“. Prvé jednanie správnej rady koridoru sa uskutočnilo 22. februára 2012 v Prahe.

V septembri 2013 ŽSR plánovali modernizáciu trate a zároveň zmenu jej trakčnej sústavy. Modernizácia mala byť ukončená v roku 2016. Podľa plánov ŽSR z júla 2015 by trakčná sústava na slovenskej časti trate v úseku Púchov - Lúky pod Makytou mala byť do roku 2017 zmenená z 3kV jednosmernej na 25kV striedavú.
Predpokladaný termín stavby „Modernizácia železničnej trate Púchov - Lúky pod Makytou - štátna hranica SK/CZ“ bol od mája 2016 do mája 2018.

Stanice na trati


Horní Lideč (SŽDC - ČR)
• Střelná
• hraničný priechod ČR a SR
• Strelenka
• Lysá pod Makytou
• Lúky pod Makytou
• Záriečie
• Dohňany
• Púchov zastávka
• Púchov závody
Púchov – križovatka s traťou Bratislava – Žilina


Koniec cesty- Železničná stanica Púchov


Železničná stanica Púchov.
Foto: Vovlaku.sk

Zaujímavosti na trati


Lysá pod Makytou

Lysá pod Makytou je obec na Slovensku v okrese Púchov. Nachádza sa v doline Biela voda medzi Bielymi Karpatmi a Javorníkmi v nadmorskej výške 350 - 400 metrov (stred obce 360 m n. m.). Obec dostala svoj názov podľa vrchu Makyta (922 m), ktorý sa nad ňou týči. Cez obec vedie od konca 30. rokov železničná trať Púchov – Horní Lideč.

Revitaloizácia námestia v Lysej pod Makytou
Foto: www.lysapodmakytou.sk


V obci je rímskokatolícky kostol sv. Štefana z roku 1824.
V obci sa nachádza športový areál s futbalovým, hádzanárskym a basketbalovým ihriskom. V prírodnom amfiteátri sa každoročne konajú folklórne slávnosti. V zimných mesiacoch je možnosť využitia lyžiarskych vlekov a lyžiarskych bežeckých tratí. V lete k dispozícii športové tenisové ihrisko s gumovým povrchom.

Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net, vovlaku.sk
Foto: www.lysapodmakytou.sk