Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Odlesňovanie amazonského pralesa sa zrýchlilo o 40 percent

Na archívnej snímke z 20. augusta 2010 motýľ sedí na liste v ekvádorskom národnom parku Yasuni v Amazonskom pralese. Foto: TASR/AP

Vládna agentúra INPE, ktorá sa o rozsahu tohto problému sporí s prezidentom Jairom Bolsonarom, uviedla, že za mesiac bolo zničených približne 2250 kilometrov štvorcových pralesa.

Sao Paulo 7. augusta (TASR) - O 278 percent sa tento rok v júli v porovnaní s vlaňajškom zrýchlilo odlesňovanie brazílskeho amazonského pralesa. Vyplýva to z oficiálnych údajov Národného ústavu pre výskum vesmíru (INPE) zverejneného v utorok, píše agentúra AFP.

Vládna agentúra INPE, ktorá sa o rozsahu tohto problému sporí s prezidentom Jairom Bolsonarom, uviedla, že za mesiac bolo zničených približne 2250 kilometrov štvorcových pralesa.

Bolsonaro, ktorý sa skepticky stavia k problémom klimatickej zmeny, spolu s ministrom pre životné prostredie Ricardom Sallesom predtým obvinili INPE, že zverejnila zavádzajúce údaje, ktoré nezodpovedajú skutočnosti a poškodzujú inštitút i krajinu.

Údaje, ktoré INPE zozbieral monitorovaním pomocou družíc, ukazujú, že odlesňovanie sa za posledných 12 mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím z vlaňajšieho roka zrýchlilo o 40 percent. Len v júni sa pritom odlesňovanie amazonského pralesa zintenzívnilo o 88 percent.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Dušan Hein

Ako pripomenula AFP, šéf INPE Ricardo Galvao bol minulý týždeň po nezhodách s Bolsonarom ohľadom odlesňovania pralesa prepustený zo svojej funkcie.

Predtým, než ho minulý piatok odvolal, Bolsonaro vyhlásil, že Galvao je "v službách neziskových organizácií". Brazílskeho prezidenta za tento krok následne kritizovali viaceré environmentálne skupiny.

Bolsonaro navrhol otvoriť chránený dažďový prales pre poľnohospodárstvo, čo predstavuje mimoriadne kontroverzný krok, ak sa vezme do úvahy aktuálny stav miery odlesňovania, pripomenula AFP.