Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

V Mexiku rozkrájali obrovský trojkráľový koláč na 200-tisíc porcií

Sladký koláč Rosca de Reyes sa v Mexiku jedáva 6. januára, na sviatok Zjavenia Pána alebo vo sviatok Troch kráľov, ktorý je zavŕšením vianočných sviatkov. Foto: TASR/AP Photo

Koláč, známy ako Rosca de Reyes, vážil 10 ton a bol takmer dva kilometre dlhý.

Mexiko 4. januára (TASR) - Rekordne veľký koláč, aký sa tradične jedáva na sviatok Troch kráľov predstavili dnes a rozkrájali mexickí pekári na hlavnom námestí mexickej metropoly.

Koláč, známy ako Rosca de Reyes, vážil 10 ton a bol takmer dva kilometre dlhý. Podľa odhadov ho bolo možné nakrájať na 200.000 porcií.

Pekári na cesto použili päť ton múky, tri tony masla a 38.600 vajec. Ozdobili ho - ako je zvykom - sušeným ovocím a orechmi.

Sladký koláč Rosca de Reyes sa v Mexiku jedáva 6. januára, na sviatok Zjavenia Pána alebo vo sviatok Troch kráľov, ktorý je zavŕšením vianočných sviatkov.

Sviatok Troch kráľov je v Španielsku a latinskoamerických krajinách veľmi obľúbený. Nedočkavo naň čakajú najmä deti, ktoré od troch kráľov či mudrcov z Východu dostávajú do naleštených čižmičiek darčeky. V mnohých mestách chodia králi ulicami a rozdávajú deťom drobné sladkosti a pozornosti. Bežné sú aj spoločné stretnutia rodín za bohato prestretým stolom, na ktorom nesmú chýbať práve trojkráľové koláče so zapečeným prekvapením, najčastejšie v podobe figúrky Jezuliatka.