Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V súčasnosti žije na svete 821 mil. ľudí trpiacich chronickým hladom

Na archívnej snímke z 29. augusta 2016 podvýživené dieťa v nemocnici v nigerijskom meste Maiduguri. Foto: TASR/AP

Svetový deň výživy sa pripomína vo vyše 150 krajinách sveta.

Rím/Bern 16. októbra (TASR) - Svetový deň výživy, pripadajúci na 16. októbra, sa v roku 2018 koná na tému "Naša budúcnosť je v našich rukách". Píše o tom na svojej webovej sránke Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Cieľom dňa výživy, známeho aj pod názvom Svetový deň potravín, je zdôrazňovať nevyhnutnosť aktivizácie úsilia na vykorenenie chronického hladu a podvýživy na svete.

Pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa výživy FAO zdôraznila, že v súčasnosti žije na svete 821 miliónov ľudí, ktorí trpia chronickým hladom. Zároveň 1,9 miliardy ľudí má nadmernú hmotnosť, z nich 672 miliónov dospelých je obéznych.

Konflikty, extrémne prírodné a meteorologické javy súvisiace s klimatickými zmenami, spomalenie ekonomického rastu, ale aj nárast osôb s nadmernou hmotnosťou a obéznych ohrozujú dosiahnuté úsilie v oblasti odstraňovania hladu a podvýživy vo svete. "Teraz je čas vrátiť sa na správnu cestu," upozornila FAO.

Svetový deň výživy sa pripomína vo vyše 150 krajinách sveta. Termín tohto svetového dňa odkazuje na založenie FAO v roku 1945 v Québecu v Kanade. Vtedy išlo o prvé zasadnutie konferencie, na ktorej sa účastníci rozhodli založiť FAO ako špecializovanú inštitúciu OSN.

Prvý Svetový deň potravín bol 16. októbra 1981. FAO je hlavným orgánom OSN pre otázky rozvoja poľnohospodárskych oblastí. Svojimi aktivitami sa usiluje znižovať a zmierňovať chudobu a hlad vo svete.

Na 16. októbra pripadá aj Svetový deň chleba. Prakticky všade na svete sa chlieb chápe ako základná a súčasne aj ako symbolická potravina. Biely či čierny chlieb zabezpečuje výživu a poskytuje proteíny, vitamíny a stopové prvky.

Medzinárodný zväz pekárov v úsilí o pozdvihnutie povedomia verejnosti o výživových a zdraviu prospešných stránkach tejto potraviny založil v roku 2002 Svetový deň chleba s tým, že sa bude konať 16. októbra. Tento deň má zároveň upozorniť na celý proces výroby - od zasiatia obilia cez prácu pekára až po nákup produktu.