Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V USA a v Kanade sa ročne zjedia dva bilióny cookies

Už takmer tri storočia si ľudia na celom svete vychutnávajú cookies na rôzne spôsoby.

Bratislava 19. apríla (TERAZ.sk) - Koláčiky cookies zažívajú momentálne svoj boom na Slovensku, kým všade vo svete ho jedia už niekoľko desaťročí. V Anglicku k tradičnému čaju, v Amerike len tak pri posedení s priateľmi.

Cookies sú malé koláčiky okrúhleho tvaru s rustikálnou štruktúrou. Ani klasický koláč, ani keksík. Niečo medzi tým. Sú nenáročné, trvanlivé a prípravu zvládnu aj deti (pod dohľadom rodičov). Či už sa rozhodnete pre tradičné a jednoduché recepty, alebo popustíte uzdu svojej fantázii a budete experimentovať, vždy z toho vzíde skvelá pochúťka.

Koláčiky cookies pripravíte na množstvo spôsobov.


Ak máte radi zdravé sladkosti, cookies sú tie pravé. Cesto pripravíte napríklad z ovsených vločiek a ovocia. Je to také jednoduché! „Cookies vyrobíte z jednoduchých základných surovín: múka, Hera, cukor a slané, či sladké prídavky. Zamiešate všetky suroviny, vytvoríte malé kolieska a upečiete. Jednou z mnohých výhod cookies je aj ich skladovanie. Čerstvé vydržia viac ako týždeň uložené v uzatvorenej nádobe,“ radí šéfkuchár Marek Petrán.

Novopečená patrónka cookies – moderátorka Adriana Poláková – ich pečie svojim deťom. „Cookies sú výborné aj ako chutná desiata pre deti. Napečiem ich vždy cez víkend. V zatvorenej nádobe zmäknú a vydržia čerstvé niekoľko dní. Môžete ich obmieňať podľa chuti detí. U nás fičia desiatové cookies s ovsenými vločkami,“ hovorí Adriana Poláková.

História hovorí, že prvý cookie bol upečený v 18. storočí úplnou náhodou. Holandskí osadníci v Amerike testovali teplotu plechu a dali naň malé množstvo cesta. Vznikol koláčik, ktorý vtedy nazvali koekje – malý koláčik. Recept sa rozšíril po amerických domácnostiach a neskôr aj do anglosaských krajín a západnej Európy. Začiatkom dvadsiateho storočia sa cookies stali hitom v Anglicku po tom, čo istý hostinský pripravil z múky, trstinového cukru, masti a čokolády svoje prvé cookies. „V priebehu dvoch storočí bolo vyvinutých mnoho druhov cookies – sladké, slané, cookies valcového tvaru, či mrazené zmrzlinové cookies,“ hovorí šéfkuchár Marek Petrán a dodáva, že len v zámorských krajinách sa každoročne skonzumujú viac ako 2 bilióny týchto úžasných malých koláčikov!