Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: VESMÍRNE DVOJIČKY:Svetové observatóriá odhalili vzácny asteroid

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide v poradí o štvrtý objav tohto druhu.

Bratislava 15. júla (Teraz.sk) – Tri z najväčších pozemských rádioteleskopov na svete zachytili v minulom roku asteroid, ktorý skrýva zaujímavé tajomstvo. Vedci po dôkladnej analýze zistili, že ide dokonca o dva objekty.

Viac „očí“, famóznejšie výsledky

Blízkozemský asteroid s označením 2017 YE5 objavili vedci 21. decembra 2017 v marockom observatóriu. Až do konca júna tohto roku o ňom nepoznali žiadne presnejšie detaily, uvádza sa v správe NASA.

Pohľad na asteroid plánoval upriamiť aj známy teleskop Arecibo v Portoriku, keď ho kolegovia z Goldstonu upozornili na jedinečné vlastnosti telesa a poprosili o spoluprácu. Vedci z oboch pracovísk sa stretli 24. júna v Západnej Virgínii a začali spoločné pozorovanie.

Teleskop Arecibo vyslal k objektu rádiový signál a observatórium Green Bank zase zachytávalo ten odrazený. Spoločne sa im podarilo potvrdiť, že asteroid tvorí sústava dvoch telies, ktoré obiehajú vzájomne okolo seba.



Vesmírni bratia

Snímky z teleskopov naznačujú, že oba objekty sú väčšie ako pôvodne spozorovaný jeden asteroid. Majú veľkosť približne 900 metrov a vzájomný obeh im trvá približne 20 až 24 hodín.

Zaujímavosťou je, že čo sa týka zloženia, nie sú homogénne. Každý z nich odráža svetlo rozdielne. To naznačuje, že by mohli mať rozličnú hustotu prípadne byť zložené z odlišných materiálov.

Vedci majú z tohto zoskupenia o to väčšiu radosť, že podobné systémy sú zriedkavé. Ide v poradí o štvrtý objav dvojice asteroidov s približne rovnakou veľkosťou. Podobných systémov spozorovali od roku 2000 približne 50. Vo väčšine prípadov má ale jeden z dvojice objektov oveľa väčšie rozmery.