Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Výživová poradkyňa: Na Vianoce možno jesť aj zdravšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Heim

Alternatívou k zemiakovému šalátu môže byť batatovo-tekvicový šalát.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Počas vianočných sviatkov sa možno stravovať aj zdravo, pripomína výživová poradkyňa Martina Dvořáková. Jedlá veľmi podobné vianočnej klasike sa dajú podľa jej slov pripraviť aj s menším množstvom cukrov a väčším množstvom bielkovín a do svojho vianočného jedálnička ich môže zaradiť každý.

Alternatívou k zemiakovému šalátu môže byť batatovo-tekvicový šalát. "Bataty majú nižší obsah cukru a nemajú taký vysoký glykemický index. To znamená, že po jedle nebudete takí unavení a nebudete mať chuť dať si potom napríklad niečo sladké," povedala Dvořáková. Množstvo jedál sa podľa nej dá odľahčiť. Kapra, ktorý má pomerne veľa tuku, možno nahradiť ľahším pstruhom alebo nejakou inou rybou.

Vo vianočnom menu nechýbali hubová polievka ani vanilkové rožky pripravené z mandľovej a špaldovej múky. Pri ich príprave použili proteínovú vanilkovú kašu a obalili ich v sušenom sójovom mlieku. Zástupcovia spoločnosti, ktorá ponúka potraviny vhodné pri ketónovej diéte, predstavili aj ďalšie recepty na vianočné dezerty s nižším obsahom cukru.

"Vianočné koláčiky netreba jesť nepretržite, ale využiť ich napríklad ako olovrant ku káve," poradila Dvořáková. Podľa nej je tiež vhodné cukrovinky vykompenzovať nejakým pohybom, napríklad prechádzkou po obede. Pripomenula, že jesť by sa malo v menších porciách a pravidelne.