Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zmeníme planétu alebo seba?

Foto: EKOTOPFILM

27. mája 2019 štartuje nový ročník festivalu EKOTOPFILM - ENVIROFILM.

Bratislava 18. apríla (OTS) - Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm je tu opäť, aby slovenskému divákovi prostredníctvom filmového plátna zmenil životný štýl k udržateľnejšiemu! Na festivale sa v priebehu týždňa predstaví 66 dokumentárnych filmov z 30 krajín sveta. Nebude chýbať ani slovenské zastúpenie. Aktuálny ročník sa uskutoční od 27. do 31. mája 2019 v Bratislave v priestoroch Pistoriho paláca a Kina Film Europe a v Cinemax Banská Bystrica v Europa SC.

Festivalom bude opäť silno rezonovať nevyhnutnosť zmeny a kľúčová sila jednotlivca. Nadmerná spotreba, neuvedomelé správanie, neúcta k prostrediu, negatívny dopad priemyselného pokroku v kontraste s nedotknutou divočinou, prírodou, ktorá je dokonalým architektom a zároveň tichým svedkom zániku. Filmový program festivalu prináša široký záber tém. Nebudú chýbať sprievodné diskusie, inšpiratívni rečníci, program pre základné a stredné školy, či možnosť na mieste zakúpiť ekovýrobky a lokálny dizajn. Kompletný program pre Bratislavu a Banskú Bystricu bude čoskoro zverejnený na stránke www.ekotopfilm.sk

MÁME 100 ROKOV NA TO, ABY SME OPUSTILI PLANÉTU?
Stephen Hawking, popredný svetový fyzik, ešte predtým ako opustil tento svet povedal, že nám na Zemi zostáva 100 rokov a potrebujeme si nájsť nové miesto na život, ak chceme ako druh prežiť. Myslím si, že je to pomerne alarmujúci odkaz, nejde tu už o žiadne sci-fi. Ľudí však nechceme strašiť, chceme ich informovať a motivovať k zmene, možno trošku varovať. Festivalové filmy ukazujú nielen krásu a moc prírody, odľahlé miesta doposiaľ nepoznačené ľudskou činnosťou, ale aj presný opak, negatívny dopad našej každodennej spotreby na životné prostredie. Tu prichádza na rad tá inšpirácia – poučiť sa zo zlých návykov, naštartovať v sebe zmenu. Ak výrazne nezmeníme svoje správanie, zostáva nám jediné. Nájsť si novú planétu. Budem ale asi hovoriť za viacerých z nás, keď poviem, že mne sa tu na Zemi veľmi páči. Musíme zapracovať na našom vzťahu,‘‘ informuje o podujatí a zároveň smerovaní novej festivalovej kampane z dielne reklamnej agentúry Effectivity – POWERED BY PUBLICIS riaditeľ festivalu Peter Lím.

Spoluorganizátorom Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm 2018 je už tradične Slovenská agentúra životného prostredia, ktorá sa podieľa na tvorbe odborného sprievodného programu a sprievodných aktivít pre deti počas Junior festivalu v Banskej Bystrici.

Podujatie je v Bratislave realizované pod záštitou primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla a starostky mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Zuzany Aufrichtovej.

VSTUP VOĽNÝ
Vstup na filmové premietania a sprievodné diskusie je zadarmo.

Viac info nájdete na: www.ekotopfilm.sk