Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Rodičia v Amerike presúvajú zodpovednosť za deti na starých rodičov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/The Charlotte Observer, Robert Lahser

Takmer 40 percent starých rodičov uviedlo, že s vnúčatami hovorili o sexe a chodení na rande.

New York 30. marca (TASR) - Generačné odlišnosti a finančná situácia presúvajú v Spojených štátoch čoraz častejšie zodpovednosť za starostlivosť o deti z rodičov na starých rodičov. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala lobistická skupina AARP, ktorá presadzuje záujmy 36 miliónov starších Američanov.

Vyše tretina starých rodičov, ktorí majú 50 a viac rokov, prispieva finančne na výchovu svojich vnúčat a 11 percent uviedlo, že ich vnúča s nimi žije v ich domácnosti.

Priemerný vek respondentov, ktorí odpovedali v telefonickom prieskume, bol 69 rokov. Štyridsať percent z nich uviedlo, že v uplynulom roku investovalo do vnúčat okrem tradičných darčekov najmenej 500 dolárov (377 eur). Náklady na vzdelávanie z toho pohltili 53 percent, denné výdavky 37 percent a náklady na lekárske a zubné ošetrenie 23 percent.

Šestnásť percent opýtaných sa o svoje vnúčatá stará cez deň, keď sú ich rodičia v práci alebo v škole.

"Vytvárajú bezpečnostnú sieť amerických rodín, pomáhajú im financovať nevyhnutné výdavky," uviedla expertka na viacgeneračné a rodinné záležitosti Amerického združenia dôchodcov (AARP) Amy Goyerová.

"Stretávame sa s mnohými, ktorí sa o svoje vnúčatá starajú cez deň a narastajú počty tých, s ktorými ich vnúčatá priamo žijú," dodala.

Takmer 90 percent z 1904 starých rodičov, ktorí odpovedali v prieskume, uviedlo, že zohrávajú dôležitú alebo čiastočne dôležitú úlohu v životoch svojich vnúčat a približne 70 percent z nich býva do 80 kilometrov od najbližšieho vnúčaťa.

Prieskum, ktorý uskutočnil inštitút Woelfel Research, tiež ukázal, že sa starí rodičia prispôsobujú mladej generácii. Vyše tretina z nich komunikuje s vnúčatami cez e-mail, Skype alebo SMS správy a polovica s nimi podľa vlastných slov pravidelne rozoberá všetko možné, od životných hodnôt až po užívanie drog a pitie alkoholu.

Takmer 40 percent uviedlo, že so svojimi vnúčatami hovorili o sexe a chodení na rande. Približne 60 percent povedalo, že sa s vnúčatami rozprávajú najmenej raz týždenne.

Väčšina starých rodičov má podľa vlastných slov päť či viac vnúčat a štvrtina povedala, že má vnúčatá rôznej rasy, miešanej rasy alebo inej etnicity.