Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Magazín

Zomrela známa architektka Zaha Hadidová, projektovala aj v Bratislave

Na archívnej snímke z 21. marca 2004 je iracko-britská architektka Zaha Hadidová v kalifornskom West Hollywoode. Foto: TASR/AP

Energická a charizmatická rodáčka z Bagdadu zbierala ceny a pocty ako na bežiacom páse.

Bratislava (Teraz.sk/TASR) - Vo veku 65 rokov zomrela dnes renomovaná britská architektka irackého pôvodu Zaha Hadidová, medzi ktorej diela patrí napríklad londýnske centrum plaveckých športov Aquatics Centre, vybudované pre Letné olympijské hry 2012. V Bratislave navrhla projekt zóny Čulenova.

O jej úmrtí informovala BBC, podľa ktorej Hadidová zomrela na zástavu srdca v nemocnici v americkom meste Miami, kde sa liečila so zápalom priedušiek. Úmrtie následne potvrdila jej firma.

Zaha Hadidová získala v roku 2004 ako vôbec prvá žena prestížnu Pritzkerovu cenu za architektúru, známu aj ako "Nobelova cena za architektúru", udeľovanú od roku 1979.

V roku 2003 o nej noviny New York Times napísali, že jej "Rosenthalovo centrum súčasného umenia v Cincinnati je najvýznamnejšia budova na území Spojených štátov amerických od konca studenej vojny".

Architektka Zaha Hadid
Foto: facebook.com


Energická a charizmatická rodáčka z Bagdadu zbierala ceny a pocty ako na bežiacom páse. Napríklad za Národné múzeum umenia 21. storočia v Ríme (MAXXI) získala v roku 2010 prestížnu Stirlingovu cenu udeľovanú Kráľovským inštitútom britských architektov. O rok nato ju dostala ešte raz, a to za budovu strednej školy - Evelyn Grace Academy - v Londýne.

Navrhovala stavby po celom svete - napríklad budovu ústredia BMW v nemeckom Lipsku, stanicu lanovky v rakúskom Innsbrucku, kultúrne multifunkčné Centrum Hejdara Alijeva v azerbajdžanskej metropole Baku.

V roku 2010 zaradil americký časopis Time Zahu Hadidovú medzi sto najvplyvnejších ľudí roka.

Zveřejnil(a) Zaha Hadid dne 11. září 2015