Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

Archivári a historici si konferenciou pripomínajú osobnosť Štefánika

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Štefánikov archív bol dlho neprístupný, čiastočne uvoľnený po Pražskej jari 1968, no po normalizácii začiatkom 70. rokov opäť v nemilosti štátnej moci.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Dvojdňová archívno-historická konferencia o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi sa v utorok začala v prednáškovej sále Univerzitnej knižnice Bratislava (UKB). Pod názvom Veľký malý muž Milan Rastislav Štefánik ju pri príležitosti 100. výročia jeho tragickej smrti organizuje Ministerstvo vnútra (MV) SR.

"Osobný fond Štefánika je vďaka rozsahu, rozmanitosti a významu dokumentov jednotlivca ojedinelý v našom archíve. Je snom i nočnou morou archivára. Ten sa borí aj s odbornou terminológiou z astronómie, výpočtami a poznámkami, navyše vo francúzštine. Zachovalo sa množstvo raritných dokumentov, aj také, ktoré vtedy mohli byť považované za banálne a po sto rokoch majú svoju hodnotu. Najstarší zápisník je z roku 1896, ale najhodnotnejšie sú z obdobia 1905 – 1913. Sú v nich aj nákresy jeho technických vynálezov," uviedla v úvodnej prednáške Miriam Kuzmíková zo Slovenského národného archívu (SNA), ktorý obsahuje písomné dokumenty, fotografie, osobné, zberateľské, umelecké a iné predmety.

Tiež prezradila, že Štefánikov archív bol dlho neprístupný, čiastočne uvoľnený po Pražskej jari 1968, no po normalizácii začiatkom 70. rokov opäť v nemilosti štátnej moci. Až po roku 1989 nastal veľký záujem o tento osobný fond, ktorý je roztriedený na viac častí. Jeho štvrtinu tvorí korešpondencia usporiadaná abecedne podľa osôb a inštitúcií. Chronologicky sú zoradené vedecké expedície, pri ktorých plnil aj diplomatické úlohy.

"Najpodstatnejšia časť zo Štefánikovho archívu sú jeho posledné štyri roky života, významná politická a vojenská aktivita. Kvôli tomu je aj táto konferencia," dodala Kuzmíková.

Historici a ďalší odborníci z MV, SNA, viacerých pracovísk Slovenskej akadémie vied, Literárneho archívu Slovenskej národnej knižnice v Martine a iných archívov hovoria aj o pôsobení Štefánika na Sibíri v Rusku, jeho prínose k záchrane národa, o Štefánikových sochách a pamätníkoch či o jeho brilantnej diplomacii pri zrode Československa.

Program konferencie spestruje film "Štefánik. Príbeh hrdinu. Vlasť" a expozícia vo výstavných priestoroch UKB s názvom Veľký malý muž Milan Rastislav Štefánik v archívnych dokumentoch SNA. Prezentuje verejnosti najzaujímavejšie exponáty, Štefánikov skutočný príbeh, ale najmä ho predstavuje ako človeka a až potom ako astronóma, vojenského letca, diplomata a politika.