Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

AI Slovensko: Neratifikovať Istanbulský dohovor je krok späť

Na snímke sprava predsedníčka Správnej rady Amnesty International Slovensko Marta Šimečková a vedúca kancelárie Amnesty International Slovensko Kamila Gunišová počas tlačovej konferencie Amnesty International Slovensko v Bratislave 22. februára 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šimečková tento premiérov krok vníma ako nenápadný návrat k rétorike predminulého roka.

Bratislava 22. februára (TASR) - Ako krok späť vníma Amnesty International Slovensko rozhodnutie premiéra Roberta Fica nedať súhlas na to, aby slovenská vláda predložila na ratifikáciu tzv. Istanbulský dohovor (Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu). Uviedla to vo štvrtok predsedníčka Správnej rady AI Slovensko Marta Šimečková.

Ako vysvetlila, o to, aby Slovensko ratifikovalo Istanbulský dohovor, bol dlhý zápas. Napríklad aj ochrana práv žien, pokiaľ by bola súčasťou ratifikovaného dohovoru, by mala väčšiu silu.

Šimečková tento premiérov krok vníma ako "nenápadný návrat k rétorike predminulého roka". Slovenská verejnosť totiž v tomto období nadobúdala prostredníctvom podobných výrokov pocit, že je bezprostredne ohrozená "vpádom moslimov napriek tomu, že sa tých moslimov dalo veľmi rýchlo spočítať". Tento typ rétoriky napokon podľa nej ustal.


Ako zhodnotila Šimečková, v dôsledku toho došlo k nárastu extrémnej pravice. "Pretože ak raz vypustíte takýto typ paniky, tak extrémisti naň vždy odpovedia najlepšie, najpriamejšie a najráznejšie," vysvetlila.

Zmienené rozhodnutie podľa Šimečkovej akoby naznačuje, že premiér sa dnes k takémuto typu rétoriky vracia, prípadne jej chce do istej miery ostať verný.

Fico vo štvrtok uviedol, že pokiaľ bude predsedom vlády a pokiaľ budú existovať legitímne a zjavné rozpory medzi obsahom Istanbulského dohovoru a ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy, súhlas na jeho ratifikáciu nedá. Premiér doplnil, že ide o spoločné stanovisko všetkých troch strán vládnej koalície.

Zároveň vyhlásil, že prijíma záväzok, že všetko užitočné z Istanbulského dohovoru, čo nie je v slovenskom domácom práve, bude v domácom práve zakotvené.