Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Americký herec Patrick Swayze sa svojich 60. narodenín nedožil

PATRICK SWAYZE Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po takmer dvojročnom boji s rakovinou pankreasu, Patrick Swayze zomrel 14. septembra 2009 v Los Angeles v americkej Kalifornii.

Houston/Bratislava 17. augusta (TASR) - Americký herec a tiež tanečník Patrick Swayze, známy z divácky úspešných filmov ako napríklad Dirty Dancing (Hriešny tanec, 1987) alebo Ghost (Duch, 1990), sa narodil 18. augusta 1952. V sobotu by oslávil svoje 60. narodeniny. Choroba však ukončila jeho život v roku 2009, dožil sa 57 rokov.

Narodil sa v texaskom Houstone (USA). Jeho otec bol šampiónom v rodeu a matka vlastnila baletné štúdio. Tancu sa venoval od mladosti a vystupoval s newyorskými skupinami pred tým, ako zažiaril na Broadwayi v muzikáli Pomáda. Koncom 70. rokov 20. storočia sa presťahoval do filmového Hollywoodu a začal sa objavovať v malých televíznych a filmových úlohách.

Popkultúrnou ikonou sa stal v roku 1987 rolou tanečného inštruktora Johnnyho vo filme Hriešny tanec, odohrávajúcom sa v newyorskom letovisku v 60. rokoch 20. storočia. Producenti vôbec neočakávali od nízkorozpočtového filmu, že zarobí v USA 64 miliónov dolárov (43,76 mil. eur) a na celom svete 214 miliónov dolárov (146,32 mil. eur). Swayze bol spoluautorom a interpretom piesne She's Like the Wind z tohto filmu, ktorá sa stala hitom. Úlohu, ktorá ho urobila svetovým hercom si zahral, respektíve zatancoval s Jennifer Greyovou. Rola Frances Housemanovej, ktorá bola s rodinou na dovolenke v horách a zamilovala sa do miestneho tanečného inštruktora Johnnyho, ktorého stvárnil Patrick Swayze, bola aj pre ňu jednou z prvých veľkých úloh, a v tomto "tanečnom koncerte" mohla spoločne so svojim hereckým partnerom ukázať svoje tanečné schopnosti. Ďalší úspešný film Duch, v ktorom účinkoval, zarobil dokonca ešte oveľa viac ako Hriešny tanec. V ňom si zahral s herečkami ako Demi Mooreová či Whoopi Goldbergová.

Herec, ktorého trikrát nominovali na cenu Zlatý glóbus, si sympatie divákov získal aj filmami Point Break (Bod zlomu, 1991), Tri želania (Three Wishes, 1995), Black Dog (Čierny pes, 1998), Letters from a Killer (Listy od vraha, 1998) či kriminálnej dráme 11:14 (Prekliata noc, 2003).

Idol osemdesiatych rokov 20. storočia Patrick Swayze bol koncom augusta 2005 hlavným hosťom slávnostného odovzdávania cien osobnostiam TV Markíza TOM 2005. Na Slovensku sa mu veľmi páčilo a dvojdňový pobyt u nás si predĺžil. Údajne bol zo srdečnosti Slovákov nadšený a uviedol, že toľko krásnych žien pokope ešte nevidel.

Od roku 1975 bol Patrick Swayze ženatý s fínskou herečkou a tanečnicou Lisou Niemiovou. Po takmer dvojročnom boji s rakovinou pankreasu, Patrick Swayze zomrel 14. septembra 2009 v Los Angeles v americkej Kalifornii. Jeho poslednou hereckou rolou bola postava tajného agenta FBI Charlesa Barkera vo výslužbe v televíznom seriáli The Beast (Zviera, 2009). Tento seriál zabodoval u divákov aj kritiky.