Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Bezdomovcovi, ktorý takmer zamrzol, našli rodinu

Zimný monitoring bezdomovcov v bratislavskej Petržalke s pracovníkmi sociálneho oddelenia Miestneho úradu Mestskej časti Bratislava-Petržalka a Mestskej polície Bratislava sa konalo vo štvrtok 24. januára 2013. Na snímke bezdomovec v časti Janíkovho dvora. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na výzvu policajtov bezdomovec nereagoval, zo stanu nechcel vyjsť ani vtedy, keď prišli záchranári.

Bratislava 26. januára (TASR) – O bezdomovca, ktorý takmer zamrzol vo svojom improvizovanom stane v oblasti Janíkov dvor, sa postará jeho rodina. Pracovníci sociálneho oddelenia petržalského miestneho úradu vo štvrtok (24.1.) kontrolovali zdravotný stav ľudí bez prístrešia. Na muža upozornili ostatní bezdomovci.

"Choďte sa pozrieť na Duška, je v hroznom stave," upozorňovala policajtov a sociálnych pracovníkov vo štvrtok jedna z bezdomovkýň. O pár metrov ďalej bola medzi dvoma stromami natiahnutá šnúra, cez ktorú viseli deky. Na výzvu policajtov muž nereagoval, zo stanu nechcel vyjsť ani vtedy, keď prišli záchranári. Takto vraj už ležal tri dni. "Päť rokov je na ulici a teraz je len pol jedenástej predpoludním a už je v podnapitom stave," znepokojovala sa Alena Halčáková, vedúca oddelenia sociálnych vecí na Miestnom úrade v Petržalke. Muža musela prísť zo stanu vytiahnuť štátna polícia.

Bezdomovec Dušan neskôr povedal, že pochádza z obce Gbelce a tak sa podarilo nájsť aj jeho rodinu. Tá sa o neho chce postarať. "Z nemocnice máme informáciu, že dnes bude pacient prevezený k dcére, ktorá sa o otca postará," povedal petržalský starosta Vladimír Bajan. Nebyť monitoringu ľudí bez prístrešia, mohol by mať život bezdomovca Dušana smutnú koncovku. "Chcem poďakovať aj pánovi Gabrielovi Mihalikovi, starostovi obce Gbelce, odkiaľ pán Dušan pochádza, za to, že sa spojil s rodinou tohto človeka," dodal starosta.

Počas štvrtkovej monitorovacej akcie sociálni pracovníci skontrolovali 36 bezdomovcov, pričom takmer tretina z nich nebola z Petržalky. Trvalý pobyt majú nahlásený napríklad v Prahe, Tornali, okrese Galanta či Mníšku pod Hnilcom na východnom Slovensku. V lokalite Janíkov dvor každý z nich pomoc pracovníkov odmietol.

Zimný monitoring bezdomovcov v bratislavskej Petržalke s pracovníkmi sociálneho oddelenia Miestneho úradu Mestskej časti Bratislava-Petržalka a Mestskej polície Bratislava sa konalo vo štvrtok 24. januára 2013. Na snímke skupina bezdomovcov žijúcich v časti Janíkovho dvora.
Foto: TASR/Štefan Puškáš