Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia

Blinken sa stretol so Si Ťin-pchingom

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú počas stretnutia v Pekingu v piatok 26. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Poukázal na možnosti, ktoré podľa neho má Čína na Blízkom východe.

Peking 26. apríla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v piatok v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorého podľa vlastných slov varoval pred agresívnymi krokmi Číny voči Filipínam. Zároveň požiadal Čínu, aby využila svoj vplyv na Irán a snažila sa o zmiernenie napätia na Blízkom východe.

Blinken upozornil, že Spojené štáty budú Filipíny ako svojho spojenca brániť, informuje TASR podľa správ agentúry AFP.

"Jasne som tlmočil stanovisko, že aj keď sa USA budú naďalej snažiť deeskalovať napätie, naše obranné záväzky voči Filipínam ostávajú pevné," povedal Blinken novinárom.

Poukázal na možnosti, ktoré podľa neho má Čína na Blízkom východe. "Myslím si, že vzťahy, ktoré Čína má, môžu zohrať pozitívnu rolu pri upokojení napätia, zabránení v jeho eskalácii a rozšírení konfliktu," povedal Blinken. Podľa neho šéf čínskeho rezortu diplomacie Wang I súhlasil, že so Spojenými štátmi bude komunikovať ohľadne Blízkeho východu.